Duitsland, België en Spanje hebben de voorlopige inflatiecijfers over augustus gepubliceerd. In Spanje nam de inflatie voor de tweede keer op rij toe. Ook in Duitsland en België vielen de cijfers tegen.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrentes in juli voor de negende keer verhoogd. Hierdoor stijgen de spaarrentes en wordt lenen minder aantrekkelijk. Op deze manier probeert ze de inflatie terug te brengen naar het gewenste doel van 2,0%. Ondanks maatregelen van overheden en renteverhogingen van de ECB blijft het gewenste effect in deze landen tot nu toe echter uit.
In juni werd Spanje het eerste Europese land waar de inflatie onder 2,0% uitkwam. Daarmee bereikte dit land als eerst het doel van de ECB. In juli nam de inflatie echter weer toe. Toen kwam de inflatie uit op 2,3% ten opzichte van een jaar eerder. Voor augustus laten nieuwe cijfers een inflatie van 2,6% zien. Dat de inflatie weer toeneemt, valt deels te verklaren door de hogere brandstofprijzen van de afgelopen maand.
De Spaanse kerninflatie daalde wel, maakte het nationale instituut voor statistiek INE bekend. In de kerninflatie zijn de prijzen van voedsel en energie niet verwerkt. In juli kwam deze uit op 6,2% en in augustus op 6,1%. Ook in België nam de kerninflatie licht af. Daar kwam de kerninflatie uit op 7,7% in augustus ten opzichte van 7,9% in juli.
De algehele inflatie in België is in augustus gestabiliseerd. Voor zowel de maand juli als augustus waren de prijzen 4,1% hoger dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. In dit land zijn vooral voedingsmiddelen flink in prijs gestegen. Deze kostten in augustus van dit jaar 12,7% meer dan in augustus 2022.
In Duitsland daalde de inflatie van 6,2% in juli naar 6,1% in augustus. Dat maakte het Duitse statistiekbureau Destatis vandaag bekend. Deze lichte daling is voor Duitse analisten echter nog geen reden tot optimisme. In vier van de zes deelstaten nam de inflatie in augustus juist toe.
In de regio Noordrijn-Westfalen, één van de belangrijkste deelstaten en de economische motor van Duitsland, nam de inflatie juist toe. Daar steeg de inflatie volgens de voorlopige cijfers van 5,8% naar 5,9%. Ook in Baden-Württemberg, Saksen, Brandenburg en in de hoofdstad Berlijn nam de inflatie deze maand toe. In Beieren daalde de inflatie daarentegen van 6,1% naar 5,9% en ook in Hessen nam de inflatie af.
Voedselprijzen stegen in augustus met gemiddeld 9,0% en voor energie waren consumenten gemiddeld 8,3% meer kwijt dan een jaar eerder. Ook noemde Destatis dat Duitsers in de zomer van 2022 voor € 9,00 per maand met het ov konden reizen en ze daar nu meer voor moeten betalen. De Duitse kerninflatie stabiliseerde en kwam in augustus wederom uit op 5,5%.
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) publiceert donderdag de voorlopige inflatiecijfers voor Nederland. In juli daalde de inflatie naar 4,6% in Nederland. Morgen maakt ook Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek cijfers over de inflatie in Europa bekend.
Op basis van deze cijfers en de verdere ontwikkelingen bepaalt de ECB of de belangrijkste rentetarieven verder verhoogd moeten worden of niet. De Franse minister van Financiën riep eerder deze week uit dat renteverlagingen in ieder geval nog niet aan de orde zijn. Ook ECB-president Christine Lagarde maakte bekend dat de rentetarieven hoog zullen blijven als dat noodzakelijk is. Volgens Joachim Nagel, ECB-bestuurslid en president van de Duitse centrale bank, moet er juist nog een renteverhoging plaatsvinden.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie