Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Waakhond oordeelt: Belgische spaarder krijgt te weinig rente

Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 2 minuten
Belgische vlag

Er is te weinig sprake van concurrentie tussen de Belgische banken, zo oordeelt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) in een rapport. Het gebrek aan concurrentie zou ervoor zorgen dat klanten van banken te weinig spaarrente krijgen. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) is in Nederland ook met een onderzoek bezig naar het mogelijke gebrek aan concurrentie tussen banken. 

“Banken rijden in peloton”

Het rapport concludeert dat de vier grootste banken van België, BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING te weinig met elkaar concurreren. Zo bieden ze te veel dezelfde diensten aan tegen dezelfde voorwaarden. De Belgische minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne, reageert op het onderzoek. “Het onderzoek bevestigt mijn indruk dat de grote Belgische banken in peloton rijden, om het met een wielermetafoor te zeggen. Ondanks dat blijken de banken goed bestand te zijn tegen een hogere mate van concurrentie zonder de stabiliteit van de sector in gevaar te brengen”. 

Ook onderzoek in Nederland

Dermagne gaf de Belgische waakhond opdracht om te onderzoeken of er sprake is van genoeg concurrentie tussen de banken. Eerder deed demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag dezelfde oproep aan toezichthouder ACM. Het onderzoek in Nederland is naar verwachting voor de zomer van 2024 afgerond. 

Eén van de aanbevelingen die de Belgische waakhond doet is dat de banken stoppen met het gesplitste rentetarief. Banken in België geven een basisrente voor spaargeld, en een zogeheten getrouwheidspremie. Dat is een extra percentage voor geld dat langer dan een jaar op de spaarrekening staat. Hierdoor is het volgens de toezichthouder moeilijk om de rentetarieven van banken goed te kunnen vergelijken. Ook wil de bank dat consumenten makkelijker kunnen overstappen. 

Wel de lusten, niet de lasten

Over de kritiek op de lage rentes van banken is al vaker gesproken. Zo zagen veel banken hun winsten afgelopen jaar verdubbelen, de oorzaak daarvan zijn de vele renteverhogingen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft doorgevoerd. De beleidsrente die nu op een historische hoogte van 4% staat, is ook wat de banken zélf over het bij hen gestalde spaargeld ontvangen. Het hoogste spaarpercentage dat door Nederlandse banken wordt aangeboden, en daarmee zelf aan klanten uitbetalen, is momenteel 1,70%. 

Hogere spaarrente

Wie een hoger percentage zoekt kan echter wel bij andere banken terecht. Voor spaarrekeningen zonder voorwaarden, waarbij dus niet bijvoorbeeld maandelijks bijgestort hoeft te worden voor het behouden van een rentepercentage, kunnen spaarders voor het hoogste tarief terecht bij het Zweedse Nordax Bank. Daar kunnen klanten rekenen op een rente van 3,06%. Wie meer rente zoekt en het geld een tijdje kan missen, kan op zoek gaan naar een depositorekening. Daarbij zet je spaargeld voor bijvoorbeeld een jaar vast, doorgaans tegen een hoger rentetarief. Het Italiaanse Banca Progetto biedt momenteel bijvoorbeeld rente tussen de 3,75% en 4,45%, afhankelijk van hoeveel jaar het spaargeld wordt vastgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *