Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Volksbank krijgt boete van 4,5 miljoen euro wegens slechte risico-inschatting

Laatst bijgewerkt op: 30 augustus 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Volksbank gebouw

De Volksbank krijgt een boete van 4,5 miljoen euro van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze boete wordt opgelegd omdat ze de risico’s rondom bepaalde leningen jarenlang te laag heeft ingeschat. Daardoor kon de ECB de totale risico’s van de Volksbank niet goed inschatten.

Het gaat om leningen aan bepaalde Zwitserse kantons en regionale banken in het Alpenland. Tussen 2014 en 2021 schatte het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen de risico’s veel te laag in. De ECB kon als toezichthouder op de bank daardoor niet goed inschatten hoe groot de risico’s bij de Volksbank waren, waardoor de berekeningen van de benodigde kapitaalbuffers voor de Volksbank niet meer klopten.

De ECB kondigde in juli aan dat de Volksbank een boete zou krijgen. De hoogte van het bedrag is nu bekendgemaakt. In het halfjaarverslag van de Volksbank staat dat de bank het bedrag al apart heeft gehouden en de boete zou naar eigen zeggen al betaald zijn aan de ECB.

Boete van De Nederlandsche Bank

Begin augustus werd bekend dat de Volksbank ook een boete van De Nederlandsche Bank (DNB) zal ontvangen. De bank, die volledig in staatshanden is, doet niet genoeg tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarmee is ze in overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De bank schoot wederom tekort bij het beoordelen van de risico’s op witwassen bij klanten. DNB heeft de Volksbank daarom een instructie opgelegd om de zogeheten systematische integriteitsrisicoanalyse uiterlijk per 1 april 2024 te verbeteren. ‘We stellen alles in het werk om de tekortkomingen binnen de door DNB opgelegde termijn te herstellen’, zegt de Volksbank in een toelichting op de resultaten over het eerste halfjaar van 2023. De hoogte van de aangekondigde boete is nog niet bekend.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *