Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

UBS lijdt verlies na overname Credit Suisse

Laatst bijgewerkt op: 7 november 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
UBS bank

De Zwitserse grootbank UBS heeft in het derde kwartaal van dit jaar 785 miljoen dollar verlies geleden. Het is de eerste keer in bijna zes jaar tijd dat de bank kwartaalverlies leidt. Het verlies volgt op de overname van de omgevallen bank Credit Suisse.

In maart nam UBS Credit Suisse over. Dit was de tweede grootse bank van Zwitserland. Deze bank verkeerde in zwaar weer door onder meer een witwasonderzoek, verlieslatende investeringen en ‘ernstige tekortkomingen‘ in de boekhouding. Om financiële gevolgen voor Zwitserland en de financiële markt te voorkomen, nam concurrent UBS de bank over. Deze overname werd in juni afgerond.

Lagere kosten en minder banen

Met een verlies van 785 miljoen dollar pakt de overname van Credit Suisse voor UBS dus nog niet voordelig uit. Wel is dit verlies het resultaat inclusief de integratiekosten van 2 miljard dollar. De winst voor belastingen van de belangrijke vermogensbeheertak van de bank van 1 miljard dollar viel wel lager uit dan verwacht.

UBS-topman Sergio Ermotti, die voormalig ING-topman Ralph Hamers overnam na de overname, zoekt op dit moment uit hoe de grootste fusie in de financiële wereld in decennia zal gaan verlopen. Ermotti streeft ernaar de kosten voor UBS met 10 miljard dollar te verlagen. Daar staat tegenover dat er naar verwachting drieduizend banen verloren zullen gaan.

Totdat UBS en Credit Suisse in 2024 formeel worden gefuseerd, blijven de twee banken apart voortbestaan. Na de samenvoeging blijft Credit Suisse als merk bestaan tot alle cliënten van de bank zijn overgeheveld naar UBS. Dat zal naar verwachting in 2025 gebeuren. In februari 2024 komt UBS met meer informatie over de nieuwe strategie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *