Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Turkije verhoogt rente flink om inflatie te beteugelen

Laatst bijgewerkt op: 24 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Istanboel

De Turkse centrale bank verhoogt het rentetarief tot 25%, dat is een stijging van 7,5% ten opzichte van vorige maand. De rentestap moet zorgen voor een afkoeling van de Turkse economie, de inflatie bedroeg in juli 48%. 

Het is niet de eerste keer dat de centrale bank van Turkije het rentetarief verhoogt, in juni en juli waren er ook verhogingen. Respectievelijk van 8,5 tot 15, en 15 tot 17,5%. Daarvoor gebeurde het tegenovergestelde; president Recep Tayyip Erdogan verlaagde de bankrente om de inflatie te laten dalen, met als gevolg dat de prijzen van diensten en producten zo’n 80% stegen. Een overgroot deel van de economen deelt de consensus dat het verlagen van de rente inderdaad een negatief gevolg heeft voor de inflatie. 

Erdogan volgt nu toch conventionele methode

Na zijn nieuwe aanstelling als president, kiest Erdogan er toch voor om de rente te verhogen in een poging om de inflatie te laten indammen. Daarmee volgt het land ook de aanpak van de Europese Centrale Bank (ECB) en bijvoorbeeld de centrale bank van Amerika (FED). In Europa werd onlangs voor de negende keer een renteverhoging aangekondigd om de inflatie te beteugelen, het rentetarief bedraagt nu 3,75%. 

De vele rentebesluiten lijken inmiddels langzaam hun vruchten af te werpen, zo gaf statistiekbureau Eurostat onlangs aan dat de inflatie in de eurozone met 0,2% is gedaald ten opzichte van juli naar 5,3%. In Nederland bedroeg de inflatie in juli 4,6 procent, lager dan in de eurozone dus. 

Stijgt ECB-rente nog verder door?

Of de renteverhogingen in Europa al op hun eind zijn gekomen is niet zeker. Onlangs gaven economen aan dat ze nog één renteverhoging van 25 basispunten verwachten. Daarmee zou de rente uitkomen op 4%. Economisch platform Bloomberg meldde dat naar aanleiding van een maandelijkse enquete onder economen. Tijdens de aankondiging van de vorige renteverhoging werd er nog gehint op een waarschijnlijke pauzering. ECB-president Christine Lagarde gaf toen aan dat ze geen reden zag om ook in september nog een rentestap te maken. Ook zei Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank en beleidsbepaler van de ECB, bij de afgelopen G20-top het volgende: “Voor alles na juni zou het hoogstens een mogelijkheid zijn, maar geenszins een zekerheid.” 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *