In 2022 gaven buitenlandse en Nederlandse vakantiegangers samen 96 miljard euro uit in ons land. Dat is ruim 60% (36,5 miljard euro) meer dan het jaar daarvoor. Het aandeel toerisme in de Nederlandse economie is desondanks deze toename nog steeds lager dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) op basis van onderzoek voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Buitenlandse toeristen besteedden vorig jaar 34,5 miljard euro. Het gaat om een stijging van meer dan 90% ten opzichte van 2021. In dit bedrag zijn de bestedingen van buitenlandse toeristen die niet naar Nederland reisden, maar wel geld bij Nederlandse bedrijven besteedden meegenomen. De overige twee derde van de bestedingen kwam van Nederlanders zelf.
Door de coronapandemie nam het toerisme in Nederland na 2019 af. In 2021 bleven vooral buitenlandse toeristen nog weg uit ons land vanwege lockdowns. In 2022 werden veel coronamaatregelen opgeheven, waardoor buitenlandse toeristen weer meer naar ons land reisden.
Sinds vorig jaar gaat het dan ook weer beter met het toerisme. Het totale aantal bestedingen door toeristen voor, tijdens en na de reis, en het verblijf op de plaats van bestemming is zelfs hoger dan voor de coronapandemie. De cijfers zijn echter niet gecorrigeerd voor prijsveranderingen door de inflatie in het land.
Nederlandse toeristen leveren ten opzichte van 2019 een grote bijdrage aan de eigen toerismebranche. Uit rondgang van NOS bleek eerder al dat buitenlandse toeristen Nederland vorig jaar een stuk minder vaak bezochten. Volgens het CBS boekten Chinese toeristen in 2019 nog 308.000 overnachtingen in Nederland. In 2022 gaat het om slechts 62.000 overnachtingen.
De toegevoegde waarde van de toeristensector is in 2022 met ruim 66% gestegen ten opzichte van 2022. Deze is voor prijsveranderingen gecorrigeerd en bedroeg bijna 32 miljard euro. De toegevoegde waarde is nog niet op het niveau van 2019. Wel nam deze in 2022 sterker toe dan de totale economische groei. Dit valt te verklaren doordat deze sector in 2020 en 2021 erg hard werd geraakt door de coronapandemie.
Ook het aandeel van toerisme in de Nederlandse economie nam toe. Het gaat om 3,7% in 2022 ten opzichte van 2,5% in 2021. De toegevoegde waarde van alle bedrijfstakken binnen de toerismebranche nam toe, waarbij de horeca en luchtvaart, reisbureaus en reisbemiddeling het sterkst groeiden. Het aandeel is nog niet terug op het oude niveau. Het aandeel nam toen jaren opeen toe en bedroeg in 2019 4,4%.
De werkgelegenheid in de toerismesector nam in 2022 toe ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal arbeidsjaren in het toerisme nam met bijna 20,0% toe naar 452.000. Het aandeel van toerisme in de totale werkgelegenheid kwam in 2022 uit op 5,5%. In 2019 ging het nog om 4,8%.
In alle toeristische sectoren is de werkgelegenheid toegenomen. Vooral binnen de luchtvaart, reisbureaus en reisbemiddeling is meer werkgelegenheid. Het aantal werkzame personen en banen nam eveneens toe. Doordat er binnen de branche vaak in deeltijd wordt gewerkt, is het aantal banen hoger dan het aantal werkzame personen.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie