Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Tankstations grensgebied worden doodmoe van onvoorspelbaar prijsbeleid

Laatst bijgewerkt op: 26 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Tanken aan de pomp

De prijs van benzine en diesel zal flink duurder worden als het demissionaire kabinet niet ingrijpt. Tankstations in grensgebieden zijn er doodmoe van, aldus Tim Schoenmakers van Belangenvereniging Energie- en Tankstations (BETA). “We roepen de overheid op om verstandig om te gaan met het besluit”. 

Tankstations rondom de Duitse en Belgische grens hebben al meermaals te maken gehad met teruglopende omzet wegens de prijsverschillen. Vanaf 1 januari 2024 dreigt het zich weer te herhalen als er niet wordt ingegrepen; benzine wordt dan 21 cent duurder en diesel 13 cent. 

“Gratis reclame om te tanken in het buitenland” 

Dat lijkt BETA een erg onverstandig besluit. Zowel voor pomphouders als consumenten. Schoenmakers: “We horen dat tankstations er doodmoe van worden, en de brede berichtgeving eromheen voelt voor hen bijna als een soort gratis reclame om over de grens te gaan tanken.” Daarnaast stipt de woordvoerder aan dat een eventuele verhoging averechts uit zou kunnen pakken voor de overheid. “Het raakt niet alleen de tankstations, maar ook de consumenten, niet alleen rond de grensregio’s. Een consument die in het weekend een lang stuk rijdt naar de grens, zal daar bovendien niet alleen gaan tanken, maar wellicht ook goedkoper boodschappen gaan doen, of een kopje koffie nuttigen. Daarmee geven ze hun geld niet in Nederland uit. 

Verhoging tijdens recessie niet verstandig

Het besluit zou overigens ook niet ten gunste komen van de inflatie in Nederland. Die bedraagt op dit moment 4,6 procent. “Hogere tankkosten gaan daar geheid invloed op hebben”, merkt Schoenmaker op. “Brandstof is een belangrijke drijfveer van de economie. Een hogere prijs zal vanzelfsprekend doorberekend worden aan de consument. Het transport van pakketjes, boodschappen, en andere diensten en producten zullen daarmee gedwongen duurder worden. Dat lijkt ons in tijden van een recessie niet verstandig.” 

Staatssecretaris is begripvol

Of de accijnsverhoging zal worden doorgevoerd, kan niemand voorspellen. Wel geeft BETA aan in gesprek te zijn geweest met staatssecretaris van Financiën Martin van Rij. “We hebben met van Rij gesproken, hij stelt zich zeer begripvol op tegenover onze standpunten”. Daarnaast zullen ook verkiezingen nog voor verandering zorgen, wel zou een volgende coalitie dan andere manieren moeten vinden om het begrotingstekort op te vullen. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *