Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Studenten gaan 325 miljoen euro per jaar aan rente betalen

Laatst bijgewerkt op: 20 september 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Studenten in collegezaal

Studenten die hun studieschuld gaan terugbetalen, zullen in de toekomst zo’n 325 miljoen euro per jaar aan rente op hun schuld betalen. Dat blijkt uit de Rijksbegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De extra opbrengsten zullen niet geïnvesteerd worden in het onderwijs, maar vullen de schatkist van het Rijk aan. 

De rente op studieschulden werd per 1 januari 2023 verhoogd van 0% naar 1,78% voor studenten van het oude, en 0,46% voor het nieuwe stelsel. De totale studieschuld onder alle Nederlandse studenten bedroeg volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2022 zo’n 27 miljard euro. Opmerkelijk is dat het totaalbedrag is verdubbeld ten opzichte van 2015, dat jaar markeert het moment waarop het leenstelsel is ingevoerd en de basisbeurs is afgeschaft. 

Besparing voor het Rijk

Hoewel het bericht een grote meevaller is voor de rijksbegroting, is het mogelijk dat dit bedrag op den duur weer zal afnemen. Dat is te wijten aan het feit dat studenten de komende jaren minder gaan lenen dankzij de nieuwe basisbeurs. Ook zal het Rijk in 2024 zo’n 160 miljoen euro besparen doordat er minder studenten in het mbo en hoger onderwijs zijn, waarvoor geen studiefinanciering betaald hoeft te worden. Op de langere termijn zal dit om 70 miljoen euro per jaar gaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *