Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Stemming onder consumenten weer minder negatief

Laatst bijgewerkt op: 23 oktober 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
consument rekent af in winkel

De stemming onder consumenten was in oktober 2023 iets minder pessimistisch dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen nam toe van -39 in september tot -38 in oktober. In september nam het vertrouwen ook al toe.

Het CBS kijkt met het consumentenvertrouwen naar onder meer het oordeel van consumenten over het economisch klimaat en de koopbereidheid. Beide oordelen verbeterden in oktober.

Positiever over economie en koopbereidheid

Consumenten waren afgelopen maand minder negatief over het economisch klimaat dan in september. De deelindicator kwam uit op -56 tegenover -57 een maand eerder. Het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde van -76 naar -74. Het oordeel over het economisch klimaat in de komende twaalf maanden nam bovendien toe van -39 tot -37.

Ook over de deelindicator koopbereidheid waren consumenten minder pessimistisch. Deze steeg van -28 in september naar -27 in oktober. Het oordeel over de situatie in de afgelopen twaalf maanden verslechterde echter wel met een afname van -29 tot -30.

Over de financiële situatie in de komende twaalf maanden waren consumenten wel positiever. Dit oordeel ging van -5 naar -4. Ook vonden ze oktober een minder ongunstige maand voor grote aankopen dan in september. Dit oordeel nam met 3 toe van -49 tot -46.

Ver onder het gemiddelde

Het consumentenvertrouwen is nu twee keer op rij verbeterd. In augustus daalde het vertrouwen van -39 in juli naar -40 in augustus. In september nam dit weer toe tot -39. Het consumentenvertrouwen is echter al wel ruim vier jaar onafgebroken negatief en daar lijkt niet snel een einde aan te komen.

Het vertrouwen in de afgelopen maanden lag bovendien ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-10). De hoogste stand ooit bereikte het in 2000. Toen was het consumentenvertrouwen 36. In september en oktober 2022 behaalde het met -59 de laagste stand ooit sinds het CBS in april 1986 met de metingen begon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *