Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Spanje wil banken extra belasten

Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Spaanse Centrale Bank in Barcelona

Banken zullen in Spanje extra belast gaan worden als het aan de potentiële regeringscoalitie met linkse partijen ligt. Dat maakte de huidige premier Yolanda Diaz vandaag bekend. Of de belasting er ook echt gaat komen is nog niet zeker, daarvoor moeten de onderhandelende partijen genoeg steun krijgen in het parlement.

De recente miljardenwinsten van Europese banken konden in veel landen niet op sympathieke reacties rekenen. De kritiek luidt dat de winsten, die vooral te danken zijn aan de gestegen beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB), niet bijdragen aan de doelstelling van de ECB om te inflatie af te laten koelen. Het doel achter de rente is om lenen duurder, en sparen aantrekkelijker te maken om zo de economie te laten afkoelen. Er wordt veel banken verweten wél de rente op leningen te verhogen, maar niet de spaarrente te verhogen.

Italië beet het spits af

Italië kwam als eerste met een plan om de overwinsten van banken extra te belasten, de opbrengsten zouden starters op de woningmarkt moeten ondersteunen in het aanschaffen van een huis. Ook in Nederland gingen er stemmen op in de tweede kamer om de belasting te verhogen. Hoewel er eerst werd gestuurd op 350 miljoen euro aan extra belasting, is het plan na een negatief advies van het demissionaire kabinet bijgesteld naar 150 miljoen euro.

Tegenstanders

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaf eerder in een persbericht aan dat hogere lasten op banken, noodzakelijke investeringen onder druk zetten. Hiermee refereren ze aan investeringen in de energietransitie, duurzame landbouw en het bouwen van huizen. Bovendien stellen ze dat Nederlandse banken, in tegenstelling tot Italiaanse, al bankenbelasting betalen. Dat gaat in totaal om zo’n 500 miljoen euro per jaar. De lobbyclub beschouwt de rente-inkomsten dan ook als normaal. Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag is ook geen voorstander van extra bankenbelasting, volgens haar zou het de concurrentiepositie van banken ondergraven.

Spaanse belasting nog onzeker

In Spanje is de eventuele bankentaks nog niet concreet. Eerst zullen de onderhandelende partijen genoeg steun in het parlement moeten krijgen om een regeringscoalitie te vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *