Uit een enquête die onder banken wordt uitgevoerd door de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt het erop dat de hogere rentepercentages beginnen te werken. Banken zien dat er minder geld wordt geleend en spreken de verwachting uit dat de hoeveelheid leningen verder zal dalen.
Het gegeven zal donderdag tijdens de ECB-vergadering waarschijnlijk worden meegewogen in het besluit om de beleidsrente te verhogen, verlagen of ongewijzigd te laten. De kans is groot dat het niet tot een verhoging of verlaging van de rente zal leiden.
Europese banken geven in de enquête aan dat er in het derde kwartaal minder geld werd geleend door zowel huishoudens als bedrijven, en spreken de verwachting uit dat het de rest van het jaar verder zal afnemen. Dat is in lijn met het doel van de ECB om de economie te laten afkoelen en daarmee de inflatie naar een streefpercentage van 2% te brengen.
De cijfers zijn goed nieuws voor de ECB en analisten spreken de verwachting uit dat de rentepercentages ongeroerd zullen blijven. Naast de afnemende hoeveelheid leningen dragen ook de afnemende inflatie en een algemene afzwakking in economische activiteit bij aan een rooskleuriger beeld voor de ECB. ING spreekt in een verwachting uit dat de komende vergaderingen voornamelijk zullen gaan over de risico’s van te veel sleutelen aan de beleidsrente, in plaats van het al dan niet verhogen of verlagen van het percentage.
De doelstelling van de ECB is om de inflatie binnen de eurozone terug te dringen naar de streefnorm van 2%. Om dit te bereiken is er het afgelopen jaar een reeks aan renteverhogingen doorgevoerd. De zogenoemde beleidsrente, die zich momenteel op een recordhoogte van 4% bevindt, heeft een tweeledig effect. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat het lenen van geld, voor bijvoorbeeld investeringen of het bouwen van een huis, duurder wordt. Aan de andere kant moet het ervoor zorgen dat consumenten hun geld liever op de bank laten staan, omdat de spaarrente stijgt. Hierdoor hoopt de ECB dat de economie afkoelt, en daarmee de inflatie daalt.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie