Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Oplichters gebruiken steeds vaker webshops met buitenlandse banken

Laatst bijgewerkt op: 6 november 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
klant rekent online af

Oplichters maken steeds vaker gebruik van buitenlandse banken en betaaldienstverleners om klanten op te lichten. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ondanks extra controles van de politie, neemt het aantal criminele webshops bovendien verder toe.

De valse webshops zien er over het algemeen erg professioneel uit. Ook geven ze vaak aan gebruik te maken van iDEAL als ‘veilige betaalmethode’. Wanneer consumenten een bestelling plaatsen, krijgen ze echter nooit iets geleverd. Deze frauduleuze praktijken leveren oplichters veel geld op en komen steeds vaker voor.

Geldstromen gaan naar het buitenland

De wijze waarop oplichters te werk gaan, is de laatste jaren veranderd. ‘Sinds corona hebben we een verschuiving gezien van het platform waarop online aankoopfraude wordt gepleegd’, vertelt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de nationale politie aan het AD. Voorheen waren oplichters vooral actief op handelsplaatsen als Marktplaats. Nu worden consumenten steeds vaker opgelicht via webshops.

De politie merkt ook op dat de geldstromen van de in Nederland opererende webshops naar het buitenland gaan. ‘Dat komt door online banken – zoals N26 en Solaris (Duits), Openbank (Spaans) en Revolut (Brits) – waar heel makkelijk een bankrekening kan worden geopend’, constateert Van der Linden.

Criminelen maken daarnaast veelal gebruik van buitenlandse betaaldienstverleners. Deze regelen dat klanten met verschillende betaalmethoden als iDEAL (recent overgenomen door een groep Europese banken) en een creditcard kunnen betalen. Deze betaalmethoden werken uit het zicht van de Nederlandse politie, in tegenstelling tot de betaalprovider Mollie, die veel strenger te werk gaat en waarmee de politie direct kan samenwerken.

Sterke toename van frauduleuze webshops

Voor criminelen is het dus interessant om met buitenlandse routes te werken. Ook spelen ze in op alles wat voor consumenten interessant kan zijn. Zodra Black Friday en de feestdagen eraan komen, neemt het aantal onbetrouwbare webshops bovendien toe. De opbrengst daarvan kan snel oplopen. ‘Deze manier van fraude levert meer op dan een overval op een tankstation’, zegt Van der Linden.

De politie grijpt in om deze frauduleuze webshops aan te pakken. Webshops kunnen door de politie als malafide worden beoordeeld. Daarnaast kan er een Notice & Takedown Procedure (NTD) worden gestart. Dit is een verzoek aan een provider om de ongewenste content offline te halen. Op jaarbasis neemt het aantal malafide webshops met 32% toe. Het aantal webshops met een NTD stijgt met maar liefst 69%.

Gezien het toenemende aantal onbetrouwbare webshops is het goed dat klanten alert blijven. Aan consumenten wordt daarom aangeraden gebruikerservaringen over de webshop op te zoeken en de reputatie van de verkoper bij de politie op te zoeken. Ook kan het helpen om advertenties te blokkeren. De meeste slachtoffers komen namelijk via advertenties op sociale media bij de frauduleuze webshops terecht.

Wie online aankopen wil doen, moet dus goed opletten. ‘Zorg ervoor dat je koop bij bekende en betrouwbare sites’, concludeert Van der Linden. ‘En als je direct geld moet overmaken naar een buitenlandse bankrekening, moet je op je hoede zijn. Zorg dat je veilig betaalt, met kopersgarantie. Of betaal achteraf.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *