Het faillissement van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB) zorgt voor paniek op de financiële markt. Het is de grootste omval sinds de bankencrisis van begin deze eeuw en beurskoersen, banken en bedrijven worden erdoor geraakt.
SVB is afgelopen vrijdag door de autoriteiten in de Amerikaanse staat Californië failliet verklaard. De bank kon niet meer voldoen aan haar verplichtingen, nadat de uitgifte van nieuwe aandelen was mislukt en klanten massaal tegoeden probeerden op te nemen.
Silicon Valley Bank is een relatief jonge bank die veel zaken deed met start-ups en technologiebedrijven. Met ruim 175 miljard aan tegoeden in 2022 was het de zestiende grote bank van de Verenigde Staten.
Het bedrijf liep verliezen toen het obligaties met veel verlies moest verkopen. Om weer geld binnen te halen, deed SVB een uitgifte van nieuwe aandelen. Dit mislukte echter, waardoor de bank niet meer aan haar verplichtingen kon voldoen.
Toen de rentes laag waren, sloot SVB veel leningen af. De laatste maanden zijn de rentes op leningen echter sterk verhoogd met het gevolg dat de bank deze leningen niet meer kon herfinancieren. Uiteindelijk besloten klanten massaal hun geld van de bank te halen, waarop de autoriteiten van Californië besloten de bank op vrijdag te sluiten.
Toen de bank werd gesloten, konden klanten niet meer bij hun geld. De federale organisatiedienst FDIC is benoemd tot bewindvoerder en opent op maandag 13 maart weer de bank na overname door de overheid. Klanten kunnen dan weer bij hun geld om ‘verdere besmetting van het financiële systeem in de kiem smoren’.
Tegoeden tot $ 250.000 zijn verzekerd. Dit is omgerekend € 235.000. Voor Britse rekeningen zijn tegoeden tot £ 100.000 verzekerd. Of tegoeden boven deze bedragen kunnen worden terugbetaald, hangt af van de verdere stappen die worden gezet met betrekking tot de eventuele verkoop van onderdelen van SVB.
In Nederland leek het Leidse biotechbedrijf Pharming te worden geraakt. Deze bank had 45 miljoen dollar oftewel ruim 42 miljoen euro bij SVB op de bank staan, waarvan 26 miljoen op Amerikaanse rekeningen en 19 miljoen op Britse rekeningen. Dit staat gelijk aan een kwart van het geld dat het bedrijf op kas heeft.
Doordat de Amerikaanse overheid heeft ingegrepen, de Britse tak van SVB is overgenomen door de bank HSBC en er bovendien noodsteun wordt geboden door de Britse overheid, lijken grote tragedies vooralsnog beperkt te kunnen blijven. Pharming kan inmiddels weer bij de tegoeden en verwacht uit beide landen geld terug te krijgen.
Hoewel de Amerikaanse overheid heeft ingegrepen en garandeert dat alle klanten hun geld terugkrijgen, lijkt het vertrouwen van beleggers af te nemen. Bij de opening van de beurzen in Amerika zijn aandelen van enkele kleinere banken hard onderuit gegaan. Zo leidt de Amerikaanse bank First Republic Bank onder een koersdaling van ruim 60%.
Ook de beurzen in Europa en Azië worden getroffen. De AEX opende vandaag met dalende koersen voor bankaandelen. Zo verloor de Nederlandse bank ING 7%, ABN AMRO bijna 7% en Aegon ruim 5%. Inmiddels probeert AEX het verlies te beperken.
Hoewel de financiële markt wordt geraakt door het faillissement van SVB, is de kans op een bankencrisis zoals in 2007 en 2008 niet waarschijnlijk. Het probleem dat nu speelt, is namelijk niet zo groot als toen. Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen geeft aan dat de onderliggende problemen toen vanuit de vastgoedmarkt kwamen, terwijl de problemen van nu minder gewicht hebben in het wereldwijde economische en financiële systeem. ‘In het algemeen zijn de kapitaalbuffers van banken bovendien flink hoger geworden’, zegt Aben.
De Nederlandse Bank (DNB) noemt de Nederlandse banken daarnaast ‘weerbaar’. Ook in Frankrijk en Duitsland heerst op dit moment geen spanning. ‘Ik zie geen enkel risico op besmetting, dus we geven geen bijzondere waarschuwingen voor lokale geldschieters’, zegt de Franse minister van Financiën Le Maire.
Op dit moment worden voornamelijk de spaarders en bedrijven in de Verenigde Staten getroffen door de omval van Silicon Valley Bank. Wat de daadwerkelijke wereldwijde gevolgen voor bedrijven en de algehele financiële markt zijn, kan op dit moment nog niet worden gezegd, maar Europese organisaties en leiders maken zich vooralsnog geen grote zorgen.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie