Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

NVB: ‘Lasten voor banken kunnen niet verder stijgen’

Laatst bijgewerkt op: 20 september 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
bankbiljetten in hand

Een aantal politieke partijen zien de recente kwartaalwinsten van banken als een kans om de lasten te verzwaren. De lasten voor banken kunnen echter niet verder stijgen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vooraf aan de Algemeen Politieke Beschouwingen (APB) van vandaag.

Meerdere Nederlandse banken, waaronder Rabobank en ABN AMRO boekten het afgelopen kwartaal hoge winsten. Enkele politieke partijen willen deze hoge winsten zwaarder belasten om daarmee beleidsveranderingen te kunnen financieren. De NVB waarschuwt daarvoor: ‘De recente kwartaalwinsten zijn geen goede grond voor verdere lastenverzwaring.’ Volgens de vereniging is een financieel gezonde bankensector de aankomende jaren hard nodig en zal dit door lastenverzwaring onder druk komen te staan.

Maatschappelijke bijdrage van banken

De NVB stelt dat Nederlandse banken al een zeer hoge belastingdruk hebben en substantieel bijdragen aan maatschappelijke kosten. Een financieel gezonde bankensector is bovendien hard nodig om fundamentele politieke en maatschappelijke ambities te helpen realiseren. Daarmee wordt onder andere gedoeld op de energietransitie, de overgang naar duurzame landbouw en het behoud van betaalbaar betalingsverkeer.

‘Banken dragen elk jaar twee miljard euro extra bij aan de samenleving. Zo investeren zij jaarlijks 1,5 miljard euro in het voorkomen van witwassen – en daarmee het tegengaan van zware criminaliteit hierachter – en leggen zij jaarlijks ruim een half miljard euro bij om het betalingsverkeer in ons land goedkoop en efficiënt te houden’, zegt NVB-voorzitter Medy van der Laan.

De NVB zegt dat het Nederlandse betalingsverkeer voor consumenten en bedrijven daardoor ruim 30% lager is dan het Europese gemiddelde. Bovendien zouden banken de eerdere negatieve rente niet hebben doorbelast aan de gewone spaarder. De vereniging roept politici daarom op geen beleid te ontwikkelen op basis van ‘enkele kwartaalwinsten’. ‘Goede jaren zijn hard nodig om magere jaren op te vangen’, aldus Van der Laan.

Belang van goede buffers

Vorige maand benadrukte het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) het belang van fatsoenlijke buffers om weerbaar te zijn tegen financiële schokken. In goede tijden zouden banken buffers moeten opbouwen om risico’s in slechte tijden te verlagen. Deze risico’s zouden volgens het comité in de nabije toekomst hoog blijven door onder andere de lagere economische groei in Nederland, risico’s in de vastgoedsector en problemen bij buitenlandse banken de afgelopen tijd.

De NVB benadrukt dat ook de Europese Centrale Bank (ECB) risico’s ziet voor de weerbaarheid van banken bij het opleggen van extra lasten. Op basis van deze uitspraken concludeert de vereniging dat gezonde winsten zorgen voor een stabiele bankensector. ‘Banken moeten winst maken om te zorgen voor een stabiele financiële sector’, aldus de NVB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *