De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal met 0,2% gekrompen, daarmee is er nog steeds sprake van een recessie. De oorzaak voor de economische krimp ligt onder andere bij de afnemende investeringen van bedrijven. Zo werd er minder geïnvesteerd in machines, gebouwen en vervoersmiddelen.
De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deelt, laten zien dat het vooral de investeringen van bedrijven zijn die zijn afgenomen. De Nederlandse overheid bleef wel flink investeren en gaf in het derde kwartaal meer geld uit ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat blijkt niet genoeg te zijn geweest om Nederland uit de recessie te trekken.
Er is sprake van een recessie wanneer tijdens twee opeenvolgende kwartalen, sprake is van een krimp ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het eerste kwartaal van 2023 kromp de economie met -0,5%, in het tweede kwartaal was er sprake van -0,4% krimp. De laatste cijfers laten wel zien dat de economie in een minder rap tempo krimpt, desalniettemin blijft er sprake van een recessie.
Bedrijven investeerden in het derde kwartaal vooral minder in gebouwen, machines en voertuigen. Ook laten de meest recente cijfers zien dat Nederlandse bedrijven minder bestelden bij leveranciers, omdat er nog veel goederen in voorraad waren. De export en import in het Nederlandse bedrijfsleven daalden ook, met respectievelijk 1,6% en 2,3%
Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het statistiekbureau, denkt niet dat de recessie zal resulteren in een crisis. Hij wijst erop dat de werkeloosheid laag is en het aantal faillissementen klein blijft. Een economische crisis laat vaak het tegenovergestelde zien; een stijging in de werkeloosheid en het aantal faillissementen. Wel verwacht hij dat de krimp van de Nederlandse economie ook in het vierde kwartaal zal doorzetten. “De eerste voortekenen laten een voortzetting van eerdere kwartalen zien. Het consumentenvertrouwen is nog steeds laag en ook in de industrie zie je geen herstel.”
Onze buurlanden doen het iets beter, zo liet België een plus van 0,5% zien in het derde kwartaal en Frankrijk 0,1%. De Britse economie liet geen groei zien, maar ook geen krimp. Duitsland liet ook een krimp zien, maar met 0,1% was die iets kleiner dan in Nederland. Het precieze percentage van de Nederlandse economische krimp kan nog iets verschillen omdat het een eerste raming betreft. Het CBS zal net voor Kerst met een tweede raming komen die iets kan afwijken, vaak gaat het dan over 0,1 of 0,2%.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie