Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Maximale rente op leningen neemt toe tot 15 procent

Laatst bijgewerkt op: 20 november 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
contant geld in handen

De maximale toegestane rente op leningen gaat per 1 januari 2024 omhoog naar 15%. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden. Op 1 juli 2023 werd de rente al eerder verhoogd van maximaal 12% naar 14%.

Het gaat om een renteverhoging voor de zogeheten consumptieve kredieten. Hieronder vallen verschillende soorten kredieten voor privégebruik, zoals een persoonlijke lening en kopen op afbetaling. Ook de rente op rood staan en creditcards kan worden verhoogd. Aanbieders van deze leningen en producten kunnen door het verhoogde maximum een hogere rente vragen aan consumenten. Geld lenen kosten voor consumenten dan meer geld.

Geld lenen steeds duurder

De maximale toegestane rente wordt verhoogd door een stijging van de wettelijke rente van 6% naar 7%. De wettelijke rente is een onderdeel van de maximale kredietvergoeding en een stijging of daling van dit percentage heeft invloed op de maximumrente. De wettelijke rente is bovendien gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instelling heeft de rente de afgelopen maanden flink verhoogd.

De maximale kredietvergoeding bestaat uit twee onderdelen. Dit zijn de genoemde variabele wettelijke rente en een maximale opslag. De maximale opslag biedt kredietverstrekkers de mogelijkheid om het risico op wanbetaling te beprijzen, de kosten te dekken en een rendement te behalen. In juni 2022 is deze opslag verlaagd van 12% naar 8%. Dit percentage verandert niet in januari.

Nu de rente voor de tweede keer in één jaar tijd wordt verhoogd, wordt geld lenen voor consumenten dus steeds duurder. Er moet immers meer rente worden betaald bovenop de terugbetaling van de lening. Het ministerie van Financiën waarschuwt consumenten dan ook voor de gevaren: ‘Soms is het erg verleidelijk om een kortlopende lening aan te gaan om bijvoorbeeld een grote aankoop of een onverwachte uitgave te dekken. Maar door de oplopende rente ben je uiteindelijk duurder uit.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *