Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Lagarde: inflatie in 2025 terug naar 2 procent

Laatst bijgewerkt op: 6 november 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Europese Centrale Bank

De inflatie in de eurozone zal in 2025 weer zijn gezakt naar het doel van 2,0% van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat voorspelt ECB-president Christine Lagarde in een interview met de Griekse krant Kathimerini. Om de doelstelling te behalen, zal de rente voor langere tijd hoog blijven.

In de strijd tegen de hoge inflatie heeft de ECB de rente in tien keer verhoogd naar 4,0%. Dit is het hoogste niveau dat de rente ooit heeft behaald. Vorige maand kwam er een eind aan de reeks verhogingen. De ECB besloot toen een pauze in te lassen en de rente op 4,0% te laten staan.

Kritiek en politieke gevolgen

Volgens de ECB heeft de rente met 4,0% een niveau bereikt waarbij de inflatie op termijn weer zal kunnen terugkeren naar 2,0%. De ECB is vastbesloten de inflatiedoelstelling te behalen. De eerste gevolgen zijn al te merken. Zo heeft de Europese inflatie het laagste niveau in twee jaar bereikt en geven banken aan dat er minder geld wordt geleend door de hogere rentes.

Vanuit verschillende landen klinkt kritiek op het beleid van de ECB. Met name Zuid-Europese landen geven aan dat de hoge rente voor economische verzwakking zorgt. Lagarde gaf aan zich geen zorgen te maken over de politieke gevolgen van het beleid. ‘Ons mandaat is om te zorgen voor prijsstabiliteit, en dat is de beste bijdrage die we kunnen leveren aan maatschappelijke en sociale rust, vooral voor de meest kwetsbaren in de maatschappij’, vertelde ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *