Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Klanten van ABN AMRO gaan meer betalen

Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
bankbiljetten in hand

Op 1 januari 2024 verhoogt ABN AMRO de kosten voor het BasisPakket Betalen. Het gaat om een verhoging van € 2,95 naar € 3,25. Dat is een stijging van bijna 10%. ABN AMRO zegt de kosten te moeten opschroeven wegens hogere investeringskosten. Ook andere banken verhogen hun prijzen.

Particuliere klanten van ABN AMRO ontvangen vanaf deze week een brief met daarin de nieuwe betaaltarieven per 2024. Volgens de Nederlandse bank zijn de prijsstijgingen nodig vanwege de kosten die zij maakt voor digitalisering, het veilig houden van het betalingsverkeer en het opsporen van fraude.

Investeren en fraude opsporen

De voornaamste reden voor de aangekondigde prijsstijgingen zijn de forse investeringskosten, aldus ABN AMRO. Zij stelt dat het betalingsverkeer steeds meer digitaliseert en dat klanten steeds sneller en makkelijker bankzaken willen doen. Om daarop in te kunnen spelen, investeert ABN AMRO in ‘een compleet aanbod en onderhoud van betaalmethodes dat voor de klant makkelijk, snel en veilig te gebruiken is’.

Daarnaast stelt ABN AMRO dat ook de kosten voor het veilig houden van het betalingsverkeer en het opsporen van fraude fors zijn. De bank doelt hiermee onder andere op de kosten voor de anti-witwascontroles die de bank moet uitvoeren, het screenen van klanten en het monitoren van transacties. ‘Ook de toezichthouders stellen steeds hogere eisen op het gebied van klantonderzoek’, schrijft ABN AMRO in een nieuwsbericht.

Overzicht van nieuwe kosten

Niet alleen de prijs van het BasisPakket Betalen gaat omhoog. Ook voor andere producten en diensten klanten per 1 januari 2024 meer. De kosten voor een vervangende betaalpas gaan wel omlaag. In de onderstaande tabel staan de huidige en nieuwe kosten van de particuliere betaalproducten.

Huidig tariefTarief per 1 januari 2024
BasisPakket Betalen€2,95 per maand€3,25 per maand
Eerste losse betaalrekening (zonder betaalpakket)€2,95 per maand€3,25 per maand
Extra betaalrekening€1,40 per maand€1,75 per maand
Eerste betaalpas (zonder betaalpakket) en/of extra betaalpas€1,40 per maand€1,50 per maand
ABN AMRO Credit Card€1,70 per maand€2,05 per maand
ABN AMRO Gold Card€3,90 per maand€4,25 per maand
Vervangende betaalpas (gratis als huidige betaalpas verloopt)€7,50 per keer€5,00 per keer
Maandelijkse papieren afschrift€0,75 per maand€1,25 per maand
Tweewekelijkse papieren afschrift€1,50 per maand€2,00 per maand
Wekelijkse papieren afschrift€3,00 per maand€3,50 per maand
Dagelijkse papieren afschrift€7,50 per maand€8,00 per maand
Nieuwe tarieven van ABN AMRO per 1 januari 2024

Ook andere banken schroeven prijzen op

Niet alleen ABN AMRO verhoogt haar kosten. Ook de banken van de Volksbank voeren een stijging door. Bij ASN Bank en SNS Bank gaan klanten per 1 november 2023 meer betalen voor hun betaalrekening. RegioBank schroeft de prijs voor haar betaalrekening niet op.

Bij ASN Bank neemt de prijs voor een bankrekening volgende maand toe van € 2,20 per maand naar € 2,70 per maand. Dat is een stijging van 23%. Bij SNS Basis gaat het om een prijsverhoging van € 2,55 naar € 2,95 (16%) en bij SNS Compleet om een stijging van € 3,40 naar € 3,95 (16%).

Rabobank en ING verhoogden hun prijzen eerder dit jaar. Op 1 april ging de prijs voor het Rabo DirectPakket, het goedkoopste betaalpakket dat de bank aanbiedt, van € 2,25 naar € 2,95 per maand. Dat is een toename van 31%.

Bij ING steeg de prijs voor het OranjePakket met Korting, wederom het goedkoopste pakket, van € 1,90 per maand naar € 2,70 per maand. Hierbij gaat het om een stijging van maar liefst 42%. Percentueel gezien krijgen en kregen klanten dus met flinke prijsverhogingen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *