Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Klaas Knot: onderschat de kans op renteverhoging niet

Laatst bijgewerkt op: 6 september 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
ECB

Beleggers die verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente niet verder gaat verhogen, onderschatten mogelijk de kans dat dit wel gebeurt. Dat geeft Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid van de ECB, aan in een gesprek met Bloomberg.

De ECB heeft de rente al negen keer verhoogd om de inflatie te bestrijden. De beleidsrente staat nu vast op 3.75%. Meerdere bestuursleden hebben al aangegeven niet tegen een verdere renteverhoging te zijn. Op 14 september vindt de volgende beleidsvergadering plaats. Dan wordt bekend of er wel of geen tiende renteverhoging wordt doorgevoerd.

Meerdere bestuursleden voor verhoging

Volgens Knot verschillen de huidige inflatievoorspellingen van de ECB niet veel van eerdere schattingen. De DNB-president houdt vast aan de huidige doelstelling. ‘Ik blijf denken dat het behalen van ons inflatiedoel van 2,0% aan het einde van 2025 het absolute minimum is dat we moeten leveren’, zegt Knot tegen Bloomberg. ‘Ik zou me er duidelijk ongemakkelijk bij voelen wanneer die deadline nog verder zou verschuiven en ik zou het niet erg vinden als de deadline een beetje naar voren schoof.’

De president van de Franse centrale bank François Villeroy de Galhau gaf vandaag in een tv-interview aan dat de beleidsrente bijna een piek heeft bereikt. Hij deed daarbij geen uitspraak over het besluit dat de ECB volgende week neemt. Eind augustus sprak de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire nog uit dat er voorlopig geen renteverlagingen plaatsvinden.

ECB-president Christine Lagarde zei eerder al dat de rentetarieven hoog zullen blijven als dat noodzakelijk is. Volgens Joachim Nagel, ECB-bestuurslid en president van de Duitse centrale bank, moet er juist nog een renteverhoging plaatsvinden. Centralebankpresidenten van België, Oostenrijk en Letland gaven aan een verhoging van een kwart procent te steunen. Ook economen verwachten nog één renteverhoging. Dat bleek uit de maandelijkse enquête van Bloomberg in augustus.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *