Kinderen nemen bijna geen contant geld meer op uit geldautomaten. Het aantal 8- tot en met 12-jarigen dat contant geld opnam in het tweede kwartaal van 2023 daalde met 23% ten opzichte van een jaar eerder. Het gebruik van een betaalpas neemt juist toe. Dat maakt ABN AMRO bekend op basis van gegevens van de laatste drie jaar.
Het veranderende betaalgedrag van kinderen heeft volgens ABN AMRO invloed op het zicht dat kinderen hebben op hun inkomsten en uitgaven. ‘Het is van belang dat digitaal geld een rol krijgt in de financiële opvoeding’, concludeert de Nederlandse bank in een nieuwsbericht.
Het gebruik van een betaalpas voor het doen van aankopen neemt toe onder de groep van 8 tot en met 12 jaar. 94% van hen deed minstens één aankoop met hun betaalpas in het tweede kwartaal van 2023. In deze leeftijdsgroep nemen kinderen daarnaast steeds minder contant geld op uit een geld automaat. De afname is met 23% ten opzichte van 2022 bij deze generatie veruit het grootst. Uit onderzoek van Bank.nl blijkt wel dat 9 op de 10 Nederlanders vinden dat contant geld moet blijven.
Ook digitaal bankieren wordt steeds vaker op jonge leeftijd gedaan. Vier op de tien kinderen van 8 tot en met 12 jaar maken gemiddeld twee keer per week gebruik van hun bankapp op de mobiele telefoon. Onder kinderen van 13 tot en met 17 jaar maken vier op de vijf gebruik van de app. Ze loggen bovendien gemiddeld vijf keer per week in.
Uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van ABN AMRO onder meer dan duizend ouders en verzorgers van kinderen van 8 tot en met 12 jaar blijkt dat de wereld steeds digitaler wordt. Ruim twee derde van de kinderen heeft voor hun dertiende levensjaar een eigen betaalrekening. Ook het zakgeld wordt regelmatig overgemaakt naar de kinderrekening.
‘Opvoeders willen graag dat hun kinderen goed leren omgaan met geld’, stelt ABN AMRO. 97% van de respondenten geeft dan ook aan bewust bezig te zijn met de financiële opvoeding van hun kind. Driekwart van de ouders en verzorgers heeft uit eigen initiatief een betaalrekening voor het kind geopend.
Meer dan de helft van de kinderen met een eigen betaal- of spaarrekening stelt daarnaast thuis specifieke financiële vragen, bijvoorbeeld over hoe sparen of lenen werkt. Uit het onderzoek is wel een verschil naar voren gekomen. De helft van de ouders en verzorgers heeft wel een betaallimiet op de betaalrekening van het kind ingesteld en de andere helft niet.
‘Nu contant geld voor de jongere generatie steeds minder een rol speelt, hebben kinderen ook minder besef van de waarde van geld; bij digitale betalingen is het minder zichtbaar wat ze uitgeven en overhouden dan bij munt- en briefgeld’, legt ABN AMRO uit. Volgens de bank moeten kinderen dan ook op jongere leeftijd worden betrokken bij digitale bankzaken om financieel zelfstandig te leren worden.
Babet Boswinkel, Business Consultant en expert Kinderen & Geldzaken bij ABN AMRO voegt daaraan toe: ‘Juist doordat het in het digitale betalingsverkeer minder inzichtelijk is wat er inkomt en uitgaat, is het belangrijk dat ouders hier aandacht aan besteden. Een gezonde basis voor je financiële toekomst wordt gevormd in de jeugd.’
Het geven van tips en adviezen en het aanbieden van concrete tools leren kinderen spelenderwijs omgaan met geld. ‘Het is interessant om te zien hoe gesprekken over geldzaken meer diepgang krijgen wanneer ze met echt geld oefenen’, zegt Boswinkel.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie