Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Inflatie in Verenigd Koninkrijk onverwachts gedaald

Laatst bijgewerkt op: 15 november 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Britse winkelstraat

De Britse inflatie is vorige maand gedaald naar 4,6%. In september bleef de inflatie nog op 6,7% stilstaan. Nu heeft het Verenigd Koninkrijk het laagste niveau in twee jaar bereikt. Daarmee overtreffen de economische ontwikkelingen de verwachtingen.

Economen verwachtten dat de inflatie in oktober zou dalen naar 4,8%. Met een verhoging van 4,6% ten opzichte van de prijzen in dezelfde periode een jaar eerder nam de inflatie onverwachts sterker af. Ook de kerninflatie is afgenomen. De inflatie zonder voeding- en energieprijzen daalde van 6,1% in september naar 5,7% in oktober.

Algehele daling van inflatie

Sinds augustus is de beleidsrente 5,25% in het Verenigd Koninkrijk. In september kwam er nog kritiek op het besluit van de BoE om de rente niet verder te verhogen. Toen stagneerde de rente en leek het beleid niet het gewenste effect te hebben. Daar is nu verandering in gekomen.

Voor de Britse premier Rishi Sunak is dit goed nieuws, maar hij blijft waakzaam: ‘Hoewel het goed nieuws is dat de prijzen niet langer zo hard stijgen, weten we dat veel mensen het nog altijd moeilijk hebben. Daarom moeten we op koers blijven om de inflatie weer helemaal terug te brengen naar de doelstelling van 2,0%’, aldus Sunak. De Bank of England (BoE) streeft dus net als de Europese Centrale Bank naar een inflatie van 2,0%.

In de eurozone is de inflatie inmiddels gedaald naar het laagste niveau in twee jaar. In oktober kwam de inflatie uit op 2,9%. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 4,3%. Eerder gaven banken bovendien aan dat er minder geld wordt geleend door de hogere rentes. Niet alleen het Britse beleid, maar ook het beleid van de ECB werpt op dit moment zijn vruchten af. Vicepresident Luis de Guindos waarschuwde deze week wel voor een mogelijke tijdelijke opleving van de inflatie door het wegvallen van de gunstige vergelijkingseffecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *