De inflatie in de eurozone is in augustus lichtelijk gedaald. Een eerdere vroege raming ging er vanuit dat de prijsstijgingen tussen juli en augustus stabiel zouden blijven met 5,3%. Nu blijkt er uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat toch sprake te zijn van een daling, al betreft dat een kleine: de inflatie is met 0,1% afgenomen naar 5,2%.
Het dalende percentage is iets wat de Europese Centrale Bank (ECB) graag ziet. Door het doorvoeren van vele renteverhogingen probeert de ECB de inflatie binnen de eurozone terug te brengen naar de streefnorm van 2%. Vorige week werd de beleidsrente met een tiende stijging naar het hoogste niveau ooit gebracht, deze bedraagt nu 4%.
Het rente-instrument moet ervoor zorgen dat geld lenen duurder wordt, en dat het anderzijds meer loont om spaargeld op de bank te laten staan. Banken lopen echter flink achter met het doorvoeren van de hogere rente op de spaarrekeningen van hun klanten. Omdat ze zelf wel 4% rente ontvangen over gestald geld, boeken ze miljardenwinsten. Veel banken lieten de afgelopen weken in hun jaarverslagen zien dat hun winsten zijn verdubbeld.
De inflatie in Nederland bevindt zich momenteel onder het gemiddelde in de eurozone, en bedraagt 3% in augustus. Dat is voornamelijk te danken aan de goedkopere energie ten opzichte van een jaar eerder. In de rest van de eurozone heeft dat minder effect. Een grote bijdrager aan de Europese inflatie is het feit dat de prijzen van voedingsmiddelen, alcohol en tabak nog steeds aanzienlijk duurder zijn dan een jaar eerder.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie