Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Inflatie definitief onder nulpunt door lagere energieprijzen

Laatst bijgewerkt op: 7 november 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
consument rekent af in winkel

De inflatie komt in oktober definitief uit op -0,4%. Daarmee waren de prijzen van consumentengoederen en -diensten lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat de inflatie negatief is, komt enkel door de lagere energieprijzen. Deze waren in oktober 2022 nog bijzonder hoog.

Zonder de lagere energieprijzen bedroeg de inflatie in oktober 5,1%. Dat is een flink verschil met het inflatiecijfer inclusief energie. Uit de snelle raming aan het einde van de maand kwamen dezelfde resultaten. In september bedroeg de inflatie exclusief energie nog 5,5% en inclusief energie kwam deze uit op 0,2%. Desondanks de daling van de inflatie komt deze nog niet in de buurt van het doel van 2,0% van de Europese Centrale Bank (ECB).

Grote invloed van energie

De inflatie wordt elke maand door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI). De prijzen van consumentengoederen- en diensten worden vergeleken met dezelfde maand in het voorgaande jaar. Sinds juni 2023 maakt het CBS gebruik van een nieuwe meetmethode voor energie. Niet alleen de prijzen van nieuwe energiecontracten maar ook de prijzen van lopende contracten wegen nu mee.

De prijsontwikkeling van energie is van grote invloed op het verloop van de inflatie. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen fors toe. Daardoor nam ook de inflatie flink toe. In oktober 2022 was er bovendien een piek. In dezelfde maand een jaar later waren de energieprijzen een stuk lager. Het grote verschil in energieprijzen heeft ervoor gezorgd dat de inflatie onder het nulpunt is uitgekomen.

Prijzen wel gestegen

Dat de inflatie is gedaald, komt niet alleen door de lagere energieprijzen. Ook de prijzen van voedingsmiddelen waren van invloed. In oktober 2023 waren voedingsmiddelen 7,9% duurder dan een jaar eerder. In september ging het nog om 9,4%. De prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en kleding zorgden bovendien voor een daling van de inflatie.

De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van de voorgaande maand. Ondanks de algehele daling van de inflatie blijkt uit deze vergelijking dat de prijzen in oktober 2023 niet zijn gedaald ten opzichte van een maand eerder. In oktober waren de prijzen voor consumenten juist 0,4% hoger dan in september. Consumenten merken dan ook nog niets van de daling.

Een vergelijking tussen verschillende maanden kan echter een vertekend beeld geven. Door de invloed van seizoenen kunnen prijzen per maand sterk verschillen. Het CBS geeft als voorbeeld dat vliegtickets in vakantiemaanden duurder zijn dan in de maanden buiten het vakantieseizoen. Doordat de prijzen tussen maanden door verschillende factoren kunnen schommelen, geeft de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar eerder een beter beeld van de huidige stand van zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *