Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

iDEAL overgenomen door groep Europese banken

Laatst bijgewerkt op: 1 november 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Vrouw doet online betaling met iDEAL

De betaaldienst waarmee klanten via hun eigen bank online kunnen betalen, is overgenomen door het Europese bandensamenwerkingsverband European Payments Initiative (EPI). Het betaalplatform, ooit opgericht door onder andere ING, ABN Amro en Rabobank, zal dienen als basis om een uniform Europees betaalsysteem te maken. 

Europees betaalsysteem

Naast het Nederlandse betaalplatform wordt ook het Luxemburgse Payconiq overgenomen, het bedrijf die de technologie achter het systeem verzorgt. Het samenwerkingsverband laat in een persbericht weten dat de overname zal bijdragen aan een Europese manier om veilig en zonder vertraging betalingen te verrichten. EPI is een initiatief van Europese banken om een Europees betaalsysteem te creëren en wordt gesteund door onder meer de Europese Centrale Bank (ECB).

Test met ‘Wero’ mogelijk volgend jaar al

De dienst die EPI voor ogen heeft moet ‘Wero’ gaan heten. Het betaalsysteem zal eerst in België, Frankrijk en Duitsland worden uitgerold, waarna Nederland en andere Europese landen volgen. Tijdens de aankondiging van de overnames in april dit jaar werd de verwachting uitgesproken dat het betaalsysteem eind 2023 getest zal worden in Frankrijk en Duitsland. Een bredere uitrol wordt begin volgend jaar verwacht. 

iDEAL blijft voorlopig functioneren

Nederlandse consumenten en ondernemers die gebruik maken van iDEAL kunnen voorlopig gebruik blijven maken van de dienst, benadrukt het betaalplatform. De integratie naar Wero zal in 2025 beginnen. Hoeveel geld er is betaald voor het Nederlandse betaalplatform en de technologie erachter is niet duidelijk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *