Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Haast zorgt voor bijna de helft van alle online fraudegevallen 

Laatst bijgewerkt op: 1 november 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
ING internetbankieren

Bijna de helft (44%) van de Nederlandse online fraudegevallen kan voorkomen worden als het slachtoffer niet direct tot handelen overgaat. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van ABN AMRO. Het onderzoek vond plaats onder een representatieve groep van 500 slachtoffers van online fraude. 

Honderdduizenden fraudegevallen voorkomen

De bank stelt op basis van het onderzoek dat er jaarlijks vele honderdduizenden fraudegevallen kunnen worden voorkomen wanneer slachtoffers iets langer de tijd nemen en zich niet onder druk laten zetten. Van de respondenten geeft bijna de helft (48%) aan dat ze graag snel wilden handelen en daardoor niet hebben gecontroleerd of de situatie klopte. Bijna 7 op de 10 slachtoffers ging wél op onderzoek uit, maar pas nadat de fraude heeft plaatsgevonden. Iets meer dan de helft van de respondenten stelt dat als zij langer hadden gewacht, ze waarschijnlijk door hadden gehad dat er iets niet klopte. 

Gun jezelf wat tijd

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels onderstreept in het rapport het belang van het nemen van tijd. “Bij een gevoel van urgentie is het menselijk brein geneigd zo snel mogelijk tot handelen over te gaan. Bij zulke primaire reacties hebben emoties vaak de overhand. Door afstand te nemen van een situatie en jezelf wat tijd te gunnen zwakt die emotie af. Dat maakt het makkelijker om een fraudepoging te herkennen.” 

Voorlichtingscampagne

ABN AMRO zet vanuit de bevindingen uit het onderzoek een voorlichtingscampagne op touw. Neiske Ritsma, projectleider fraude en veilig bankieren bij ABN AMRO, verklaart waarom: “Oplichters doen graag alsof er sprake is van een acute situatie, maar het verschil tussen direct reageren en een paar seconden wachten, kan je veel ellende besparen. Die extra tijd is cruciaal om te beseffen dat een situatie ook nep kan zijn. Daarom starten we een voorlichtingscampagne met de boodschap ‘Kijk nog eens goed, als het snel moet’. Ook geven we klanten tips om echt en nep van elkaar te kunnen onderscheiden.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *