Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Grootste bank van China gehackt

Laatst bijgewerkt op: 10 november 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Ransomware ICBC hack

De grootste bank van China is gehackt. De Amerikaanse divisie van Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) blijkt te zijn getroffen door een zogenoemde ransomware-aanval. De vermoedelijke dader is een hackersgroep uit Rusland, bekend onder de naam Lockbit. 

Hoeveel geld Lockbit van de Chinese bank eist is niet duidelijk. Experts geven aan dat het zeer ongebruikelijk is dat een bank van deze omvang wordt getroffen door een aanval met gijzelsoftware. In gesprek met Time onderstreept Marcus Murray, hoofd bij het Zweedse cybersecuritybedrijf Truesec, dat het een ongebruikelijke situatie is. “Dit is wereldwijd een grote schok voor banken. De hack van ICBC zal er voor zorgen dat banken over heel de wereld hun digitale veiligheid nóg verder zullen opschalen.”

Ook Nederlandse bedrijven slachtoffer

De groep die vermoedelijk achter de aanval zit is sinds begin 2020 actief. Wereldwijd heeft Lockbit al zo’n duizend bedrijven gehackt, volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is daarbij ruim 100 miljoen dollar aan losgeld geëist. Onder die duizend bedrijven vallen bijvoorbeeld het Britse postbedrijf Royal Mail, dat eerder dit jaar slachtoffer was, maar ook de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond die eerder dit jaar een schikking trof voor ruim 1 miljoen euro. 

Betalen om imagoschade te voorkomen

In gesprek met BNR geeft Willem Zeeman van het beveiligingsbedrijf Fox-IT aan dat ook tientallen Nederlandse bedrijven tot slachtoffer zijn geworden van Lockbit. Dat wordt vaak niet bekend omdat de meeste bedrijven snel betalen uit angst voor imagoschade. “Soms staat het voortbestaan van het bedrijf op het spel. Bedrijven moeten dan wel”, aldus Zeeman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *