Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Europese inflatie op laagste niveau sinds twee jaar

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Europese Unie vlag

De inflatie in de eurozone is gedaald naar het laagste niveau in twee jaar tijd, het percentage komt daarmee uit op 2,9%. Dat heeft alles te maken met de ongekende reeks aan renteverhogingen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft doorgevoerd om de inflatie binnen Europa te beteugelen. 

Waar in september de gemiddelde prijzen voor consumentengoederen en diensten nog 4,3% hoger waren dan een jaar eerder, bedraagt dat in oktober nog maar 2,9%. Eerder spraken economen in een poll van financieel platform Bloomberg de verwachting uit dat het percentage zou dalen naar 3,1. Daarmee overstijgt de inflatiedaling de verwachtingen. 

Kerninflatie daalt minder hard

De kerninflatie, die volatiele producten zoals voedsel en energieprijzen uitsluit, blijft wel aan de hoge kant. Deze bedroeg in september 4,5% en nam in oktober iets af naar 4,2%. Deze meting geeft een duidelijker beeld van de daadwerkelijke inflatie. Met een kerninflatie die nog ruim twee keer hoger dan de streefnorm van de ECB is, is het volgens experts nog niet te verwachten dat er binnenkort renteverlagingen zullen plaatsvinden. Eerder gaf de bank al aan dat de inflatie naar verwachting nog “te lang, te hoog” zal blijven. 

Renteverhogingen

De doelstelling van de ECB is om de inflatie binnen de eurozone terug te dringen naar de streefnorm van 2,0%. Om dit te bereiken is er het afgelopen jaar een reeks aan renteverhogingen doorgevoerd. De zogenoemde beleidsrente, die zich momenteel op een recordhoogte van 4,0% bevindt, heeft een tweeledig effect. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat het lenen van geld, voor bijvoorbeeld investeringen of het bouwen van een huis, duurder wordt. Aan de andere kant moet het ervoor zorgen dat consumenten hun geld liever op de bank laten staan, omdat de spaarrente stijgt. Hierdoor hoopt de ECB dat de economie afkoelt, en daarmee de inflatie daalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *