Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB-vicepresident waarschuwt voor ‘tijdelijke toename van de inflatie’

Laatst bijgewerkt op: 13 november 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
winkelstraat nederland

De komende maanden zou de inflatie in de eurozone weer kunnen oplopen. Dat zei vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB) Luis de Guindos vandaag in een toespraak tijdens de Frankfurt Euro Finance Week.

De vicepresident waarschuwt voor een verhoging van de inflatie in de aankomende maanden. Dat terwijl de inflatie in Europa juist aan het afzwakken is. Ook zei een bestuurslid van de ECB vorige week nog dat de beleidsrente niet meer hoeft te worden verhoogd, doordat de inflatie een neerwaartse trend laat zien.

Verlaging op middellange termijn

Dat de inflatie weer kan oplopen, komt volgens De Guindos doordat het gunstige vergelijkingseffect waarvan sprake was langzaam wegvalt. ‘We verwachten de komende maanden een tijdelijke toename van de inflatie, omdat de basiseffecten van de scherpe stijging van de energie- en voedselprijzen in het najaar van 2022 zullen wegvallen’, legde de Spaanse centrale bankier uit.

Hoewel de inflatie in Europa weer zou kunnen toenemen, betekent dat volgens de Guindos niet dat de inflatie niet meer afkoelt. Op de middellange termijn zal de inflatie volgens hem weer afzwakken. Het doel van 2,0% van de ECB blijft daardoor in zicht.

Daling van inflatie

Op dit moment lijkt het de goede kant op te gaan met de inflatie. Eind oktober werd bekend dat de Europese inflatie op het laagste niveau sinds twee jaar uitkwam. In oktober bedroeg deze 2,9%, terwijl de inflatie in september nog 4,3% was.

In Nederland kwam de inflatie in oktober met -0,4% voor het eerst in jaren uit onder het nulpunt. Dat de inflatie zo sterk is afgenomen, komt doordat de energieprijzen in oktober een stuk lager waren dan in dezelfde maand een jaar geleden. Zonder de lage energieprijzen bedroeg de inflatie 5,1%. Dat is een aanzienlijk verschil en versterkt het punt van De Guindos over de ontwikkeling van de inflatie zodra de maanden in 2022 waarin de energie- en voedselprijzen extreem stegen voorbij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *