Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB verhoogt rente naar 4 procent

Laatst bijgewerkt op: 14 september 2023
Leestijd: 1 minuut
header ecb

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentetarieven verhoogd naar 4%, waardoor ze nu op het hoogste niveau ooit staan. De rentetarieven zijn met een kwart procentpunt gestegen, wat de tiende renteverhoging sinds juli 2022 markeert.

De ECB heeft aangegeven dat dit wellicht de laatste renteverhoging is in hun opeenvolgende reeks. Ze geloven dat als de huidige rente lang genoeg wordt gehandhaafd, dit aanzienlijk kan bijdragen aan het terugbrengen van de inflatie naar het gewenste niveau. Volgens de huidige prognoses van de ECB bedraagt de inflatie dit jaar 5,6%. Voor volgend jaar wordt een afname naar 3,2% verwacht, en tegen 2025 zou de inflatie verder moeten dalen tot 2,1%.

Verdeelde opvattingen

Voorafgaand aan het recente rentebesluit van de ECB waren de beleidsmakers binnen de centrale bank verdeeld over de vraag of ze de rente verder moesten verhogen. Dit was geen eenvoudige beslissing, omdat er zorgen waren over de mogelijke gevolgen. Aan de ene kant maakten mensen zich zorgen dat hogere rentekosten bedrijven in de problemen zouden kunnen brengen. Aan de andere kant waren er zorgen dat hogere hypotheekrentes de huizenmarkt zouden kunnen beïnvloeden. Dit leidde tot discussies binnen de ECB voordat het definitieve besluit werd genomen.

ECB zet inflatiebestrijding voort

Ondanks de verdeeldheid binnen de ECB over het rentebesluit, blijft de hoge inflatie in het eurogebied een belangrijk zorgpunt voor de centrale bankbestuurders in Frankfurt. Het lijkt erop dat deze bezorgdheid de doorslag heeft gegeven bij hun besluitvorming. Door lenen duurder te maken, probeert de ECB de economische vraag te verminderen in een poging om de prijsstijgingen te remmen.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *