De Europese Centrale Bank (ECB) besluit de beleidsrente ongewijzigd op 4,0% te laten staan. Het besluit volgt na het maandelijkse overleg van vandaag, waarin ECB-leden bespreken wat er nodig is om de inflatie binnen Europa terug te dringen. Het is voor het eerst sinds juli vorig jaar dat de rente niet wordt verhoogd, de huidige rentestand bevindt zich daarentegen nog altijd op recordhoogte.
Het besluit komt voor economen en analisten niet als verrassing. Eerder deze week bleek uit interne enquêteresultaten van de ECB dat er aanzienlijk minder geld wordt geleend bij banken, daarbij werd de verwachting uitgesproken dat deze afname zal doorzetten. Naast de afnemende hoeveelheid leningen dragen ook de afnemende inflatie en een algemene afzwakking in economische activiteit bij aan een rooskleuriger beeld voor de ECB, en dus de inflatie.
De factor die het zwaarst leek mee te wegen in het besluit was de daling van de inflatie in de eurozone. Deze daalde van 5,2% in augustus naar 4,3% in september. Ondanks de daling, benadrukt de ECB dat de inflatie voor een te lange tijd, op een te hoog niveau zal blijven. Volgens ramingen zal de inflatie pas in 2025 een niveau van 2,1% bereiken, indien de beleidsrente lang genoeg op peil blijft.
De doelstelling van de ECB is om de inflatie binnen de eurozone terug te dringen naar de streefnorm van 2,0%. Om dit te bereiken is er het afgelopen jaar een reeks aan renteverhogingen doorgevoerd. De zogenoemde beleidsrente, die zich momenteel op een recordhoogte van 4,0% bevindt, heeft een tweeledig effect. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat het lenen van geld, voor bijvoorbeeld investeringen of het bouwen van een huis, duurder wordt. Aan de andere kant moet het ervoor zorgen dat consumenten hun geld liever op de bank laten staan, omdat de spaarrente stijgt. Hierdoor hoopt de ECB dat de economie afkoelt, en daarmee de inflatie daalt.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie