Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB-lid: “te vroeg voor een rentepauze” 

Laatst bijgewerkt op: 25 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 2 minuten
ECB vlag

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente na de zomer nog verder verhogen als het aan president van de Bundesbank en ECB-bestuurslid Joachim Nagel ligt. Dat geeft hij vrijdag aan in een gesprek met Bloomberg. 

Hoewel de inflatie in de Eurozone langzaam lijkt af te nemen, bevindt het percentage zich nog steeds ver boven de Europese streefnorm van 2%. In juli bedroeg de inflatie volgens statistiekbureau Eurostat nog 5,3%, een daling van 0,2% ten opzichte van een maand eerder. 

Een weg te gaan voor Europa

Het prominente lid zegt er niet van overtuigd te zijn dat de inflatie onder controle is. “Het is voor mij veel te vroeg om na te denken over een pauze, de inflatie ligt nog steeds rond de 5%. Dat is veel te hoog, en maakt dat er nog een weg te gaan is”, aldus Nagel. Zijn beslissing over de rente, die op 14 september zal plaatsvinden tijdens een vergadering van de ECB, zal afhangen van de economische gegevens die in de komende weken zullen volgen. 

Het eventuele besluit om de rente van 3,75% nog verder te verhogen, komt bij economen ook niet als een verrassing. Eerder deze maand gaven de experts in een enquete al aan een verdere verhoging te verwachten, voornamelijk vanwege de hardnekkige kerninflatie. De kerninflatie meet de prijsstijging exclusief volatiele prijzen zoals energie en voedsel, en moet een evenwichtiger beeld geven van de daadwerkelijke inflatie. 

Instrument tegen inflatie

Het ophogen van de rente is een instrument die de ECB inzet om de inflatie te beteugelen. Door de rente te laten stijgen, wordt het duurder voor consumenten en bedrijven om geld te lenen. Aan de andere kant van de munt moet de hogere rente ervoor zorgen dat meer mensen spaargeld onaangeraakt laten staan bij de bank. Hoewel de rente voor het lenen wel meestijgt met wat de banken voor bijvoorbeeld hypotheken vragen, blijven de spaarrentes achter. In het afgelopen jaar is de rente maar liefst negen keer verhoogd

Rabobank biedt momenteel als enige Nederlandse grootbank het ‘toptarief’ van 1,5% rente. Zelf verdubbelden zij het afgelopen jaar hun winst, omdat de bank zelf wél 3,75% rente ontvangt over het spaargeld van klanten. Andere banken maakten onlangs soortgelijke kwartaal- en halfjaarcijfers bekend. 

Meer rente zoekt men elders

Spaarders die liever niet wachten op de doorberekening van de rente door hun bank, kunnen voor hogere rentes op zoek gaan naar spaarrekeningen in het buitenland. Momenteel bedraagt de hoogste rente voor een depositorekening van een jaar 4% bij het Italiaanse Banca Progetto zonder bronbelasting. Wie het geld liever niet voor een langere tijd vastzet kan ook voor een reguliere spaarrekening zonder voorwaarden kiezen. Daarvoor bedraagt de hoogste rente momenteel 2,70% bij het Estse Bigbank.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *