De beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) zal de komende tijd waarschijnlijk niet verlaagd worden. Dat gaf Martins Kazaks, president van de Letse centrale bank en ECB-bestuurder, aan op een conferentie in het Spaanse Santiago de Compostella.
De rente die onlangs werd verhoogd naar het hoogste niveau ooit, heeft veel invloed op de algehele economie. Zo ook op financiële markten, waar sommige handelaren rekening houden met een verlaging van de beleidsrente in de eerste helft van 2024. Kazaks geeft aan dat zo’n verlaging zeer onwaarschijnlijk is, en stelt daarnaast dat de loongroei binnen de eurozone nog niet heeft gepiekt.
Overigens is het volgens het ECB-lid nog niet duidelijk hoe snel het rentebeleid effect zal hebben op de inflatie. Het idee achter de renteverhogingen is om de kosten voor het lenen van geld te verhogen, terwijl geld sparen juist aantrekkelijker moet worden. Hiermee zou de vraag en aanbod gebalanceerder moeten worden, waardoor de inflatie daalt. Indien dat onvoldoende gebeurt, sluit Kazaks een volgende renteverhoging niet uit. Het streven van de ECB is om de inflatie binnen de eurozone terug te brengen naar 2%. Momenteel bedraagt deze 5,3%.
Ook Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, was aanwezig en stelde dat er bij de ECB niet is gesproken over eventuele renteverlagingen. Prominente leden lijken hierin dezelfde lijn te volgen. Zo verklaarde de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, onlangs nog hetzelfde in een uitlating op de Franse radio.
Of de verhoogde rente ook goed nieuws is voor de consument, moet nog blijken. Banken zullen naar alle waarschijnlijkheid wel tevreden zijn over de verhoging. Eerder dit jaar kwam naar buiten dat de Nederlandse banken flink garen spinnen bij de hoge rente, wat tot miljardenwinsten leidt. Spaarders zien echter nog weinig terug van de ECB-beslissingen, terwijl dit wel de bedoeling is van de renteverhogingen. Zo biedt onder de Nederlandse grootbanken de Rabobank momenteel de hoogste spaarrente, met 1,60-1,70%. Dat is een ruim verschil met de 4% die de bank zelf over het spaargeld van haar klanten ontvangt.
Wie het heft in eigen handen wil nemen, en liever niet wacht op een bank die over het hart strijkt voor een hogere rente, kan zijn spaargeld bij een andere bank onderbrengen. Zo zijn er momenteel meerdere buitenlandse banken die spaarrentes bieden rond de 2,70%. Voor nog meer rente kunnen spaarders een spaardeposito overwegen. Op geld dat vastgezet wordt kan men momenteel ruim boven de 4% rente ontvangen.
Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.
Geef een reactie