Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB-lid: “Rente zal niet verder stijgen”

Laatst bijgewerkt op: 13 november 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
header ecb

De beleidsrente in de eurozone zal niet verder verhoogd worden, dat gaf François Villeroy de Galhau, lid van de Europese Centrale Bank (ECB), donderdag aan in een gesprek op de Franse radio. Volgens het lid dat ook president is bij de centrale bank van Frankrijk, laat de inflatie in Europa een duidelijke neerwaartse trend zien en hoeven de leenkosten niet verder te stijgen. 

De uitspraak van het lid is in lijn met de meest recente besluit van het centrale bankorgaan om het rentepercentage ongewijzigd op 4% te laten. “We zijn de strijd tegen de inflatie aan het winnen”, aldus de Galhau. “Onze rentetarieven zullen afgezien van eventuele verrassingen of externe schokken niet verder stijgen.” Het ECB-lid sloot een verlaging in de nabije toekomst wel uit. “Het is te vroeg om over een verlaging te praten. De dag van een renteverhoging zal komen wanneer iedereen ervan overtuigd is dat de inflatie weer op 2% zal uitkomen.” 

Kritiek vanuit Zuid-Europa

Ondertussen luidt er wel kritiek vanuit verschillende landen op het beleid van de ECB. Met name Zuid-Europese landen geven aan dat de hoge rentestand voor economische verzwakking zorgt. Christine Lagarde, president van de ECB, gaf eerder deze week aan zich geen zorgen te maken over de politieke gevolgen van het beleid. “Ons mandaat is om te zorgen voor prijsstabiliteit, en dat is de beste bijdrage die we kunnen leveren aan maatschappelijke en sociale rust, vooral voor de meest kwetsbaren in de maatschappij.” 

Het doel van de ECB

De ECB heeft sinds juli 2022 maar liefst tien keer de rente verhoogd, waarmee het huidige percentage op 4% uitkomt. Daarmee staat de beleidsrente op het hoogste niveau ooit. De doelstelling van de ECB is om de inflatie binnen de eurozone terug te brengen naar de streefnorm van 2,0%. De renteverhogingen van de centrale bank hebben twee effecten. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat het lenen van geld, voor bijvoorbeeld investeringen of het bouwen van een huis, duurder wordt. Aan de andere kant moet het ervoor zorgen dat consumenten hun geld liever op de bank laten staan, omdat de spaarrente stijgt. Hiermee hoopt de ECB dat de economie afkoelt, en daarmee de inflatie daalt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *