Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB dreigt met boetes voor banken die klimaatrisico’s onvoldoende in kaart brengen

Laatst bijgewerkt op: 20 november 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Olieboringen

De Europese Centrale Bank (ECB) dreigt boetes op te leggen aan banken die klimaat- en milieurisico’s bij hun klanten onvoldoende doorgronden. Dat kondigde bestuurslid Frank Elderson onlangs aan tijdens een speech in Brussel. De toezichthouder start vanaf nu met handhaven van de ECB-regels. 

“Banken moeten praten met klanten om een goed begrip te krijgen van hoe deze bedrijven worden geraakt door de klimaatcrisis, hoe zij de gevolgen zullen verzachten en zich eraan zullen aanpassen. Banken die dat niet doen, zien potentiële risico’s op hun balans over het hoofd”, aldus Elderson. 

De klimaatregels waaraan banken zich moeten houden zijn overigens niet nieuw. In 2020 bracht de ECB al naar buiten dat banken hun impact op de klimaatverandering in kaart moeten brengen, en ze de bijbehorende risico’s moeten minimaliseren. Met de regels wil de ECB op den duur het financiële stelsel verduurzamen. Eind 2024 zou de risicobeheersing volledig moeten zijn ingevoerd, in de tussentijd gelden al andere regels. 

Boete kan oplopen tot 5% van omzet

In maart is één van die deadlines al verlopen. Elderson merkt op dat een aantal banken niet voldoet aan de eisen. Die banken krijgen een nieuwe datum opgelegd en zullen te maken krijgen met een dagelijkse boete die op kan lopen tot een forse 5% van de dagomzet. Om hoeveel en welke banken het gaat is niet bekend. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *