Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ECB bezorgd over Italiaanse bankenbelasting

Laatst bijgewerkt op: 13 september 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
banca commerciale italiana

De Europese Centrale Bank (ECB) uit vandaag haar zorgen in een officiële reactie op het Italiaanse wetsvoorstel. De regering van premier Giorgia Meloni ziet graag dat banken extra belasting over hun ‘overwinst’ betalen, namelijk 40% op een deel van de winst, maar de ECB ziet risico’s. 

Na de vele renteverhogingen van de ECB zien banken hun winsten flink stijgen. Hier in Nederland kondigde onlangs bank na bank hun winsten aan, waarbij een verdubbeling van de winst niet ongebruikelijk was. Ook in de rest van Europa profiteren banken van de gestegen beleidsrente. De 3,75% rente die de Europese Centrale Bank in het leven heeft geroepen, moet ervoor zorgen dat de inflatie binnen de Eurozone krimpt naar minimaal 2%. Het idee erachter is dat de economie afkoelt doordat geld lenen duurde, en geld sparen aantrekkelijker wordt. 

Wel de lusten, niet de lasten

Hoewel het aan de ene kant van de munt inmiddels wel duurder wordt om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten, loont het aan de andere kant nog niet om het geld op de spaarrekening te laten staan. De lage spaarrente is iets wat de Italiaanse regering de banken kwalijk neemt, ze verdienen namelijk zelf wel de volledige 3,75% rente over het spaargeld van hun klanten waarmee ze hun recordwinsten boeken. Maar is zo’n overwinstbelasting de oplossing?

“Extra belasting maakt banken minder weerbaar”

De ECB is geen voorstander, en ziet voornamelijk risico’s: “Een buitengewone belasting voor de bankensector kan het voor kredietverstrekkers moeilijker maken om extra kapitaalbuffer op te bouwen, omdat de ingehouden winst lager zal zijn. Dit maakt ze minder weerbaar tegen economische schokken”. Daarnaast wijst de Europese Centrale Bank erop dat de renteverhogingen op dit moment misschien gunstig zijn voor banken, maar op de lange termijn juist ongunstig uit kunnen pakken. Zo zijn banken op de lange termijn bijvoorbeeld meer kwijt aan het geld dat ze zelf lenen, en kunnen verstrekte leningen verliesgevend worden. Gezien de onaantrekkelijke leenomstandigheden, verstrekken banken op dit moment ook minder nieuwe kredieten. 

Nieuw rentebesluit volgt

Morgen komt de ECB met een nieuwe rentebeslissing, daaruit zal moeten blijven of de verhogingen doorzetten, gestaakt, of afgeschaald worden. Economen van Bloomberg spraken onlangs de verwachting uit dat een afschaling in de komende maanden nog niet aan de orde zal komen. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *