Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Duitse economie in derde kwartaal gekrompen

Laatst bijgewerkt op: 30 oktober 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
stad in Duitsland

De Duitse economie is in het derde kwartaal van dit jaar gekrompen. Ook voor het vierde kwartaal wordt een krimp verwacht. Daarmee stevent de grootste Europese economie en de belangrijkste handelspartner van Nederland af op een recessie.

Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) daalde in het afgelopen kwartaal met 0,1% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. Volgens het Duitse bureau voor statistiek Destatis komt deze krimp doordat huishoudens minder geld uitgaven.

Duitsland stevent af op recessie

Dat de economie is gekrompen, is geen verrassing. De Duitse industrie heeft het zwaar en net als Nederland kreeg Duitsland vorig jaar met een tekort aan gas te maken. Ook de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) remmen de economie af.

Door de hogere beleidsrentes is sparen interessanter en lenen minder aantrekkelijk. Dit zou de inflatie in Europa moeten verlagen, maar zorgt er ook voor dat economieën minder tot niet meer groeien. In Duitsland is de inflatie teruggedrongen tot 4,5% in september. Voor oktober wordt een inflatiepercentage van 3,8% verwacht.

Het is de verwachting dat de Duitse economie ook in het vierde kwartaal krimpt. Het land zou dan officieel in een recessie zitten. Destatis sprak in het eerste kwartaal van 2023 al van een recessie. Na een tweede berekening op basis van nieuwe cijfers bleek dit echter toch niet het geval te zijn.

Duitsland is niet het enige Europese land waarin het slecht gaat met de economie. Nederland zit op dit moment in een milde recessie. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,4% en 0,3%. Of Nederland in het derde kwartaal nog steeds in een recessie zat, is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *