Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Consumenten kunnen minder lenen door strengere normen

Laatst bijgewerkt op: 4 september 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
vrouw met geld in handen

Vanaf vandaag kunnen consumenten minder geld lenen. Kredietverstrekkers gebruiken strengere leennormen doordat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen. Bovendien moeten strengere normen ervoor zorgen dat mensen niet meer lenen dan ze kunnen terugbetalen.

Ieder jaar wordt bepaald hoeveel Nederlands maximaal mogen lenen. Deze leennormen gelden voor verschillende soorten tijdelijke leningen, zoals een persoonlijke lening voor een auto of een verbouwing. Voor een hypotheek gelden andere regels. De nieuwe leennormen hebben geen invloed op lopende leningen en gelden alleen voor mensen die een nieuwe lening afsluiten of een bestaande lening willen oversluiten.

Invloed kosten levensonderhoud op leennorm

In Nederland geldt de gedragscode Consumptief Krediet. Hierin staan afspraken over de leennormen voor een verstandige kredietverlening. De leennorm is het minimumbedrag dat een huishouden moet overhouden voor het levensonderhoud. Deze wordt bepaald aan de hand van cijfers van het Nibud, een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Wanneer iemand een lening wil afsluiten, bekijkt de kredietverstrekker of de consument de lasten van de lening kan dragen om financiële problemen te voorkomen.

Kredietverstrekkers kijken onder andere naar het inkomen, het huishouden, de woonlasten en eventuele andere lopende leningen van consumenten. Er wordt navraag gedaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze houdt alle leningen in Nederland bij in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). In dit systeem registreren kredietaanbieders elke lening boven € 250 die langer dan één maand loopt.

Het Nibud bekijkt hoeveel geld huishoudens gemiddeld uitgeven en wat ze minimaal kwijt zijn aan levensonderhoud. Dit doen ze aan de hand van een minimumpakket aan goederen en diensten. Door inflatie zijn de kosten in Nederland gestegen. Hierdoor zijn mensen meer geld kwijt aan levensonderhoud. Deze hogere kosten nemen kredietverstrekkers vanaf vandaag mee in het maximale bedrag dat consumenten kunnen lenen.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *