Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Consumenten hebben minder vertrouwen in economie

Laatst bijgewerkt op: 23 augustus 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
afrekenen in winkel

Consumenten hadden in augustus minder vertrouwen in de Nederlandse economie en hun eigen financiële situatie dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen ging van -39 in juli naar -40 in augustus.

Met het consumentenvertrouwen wordt gekeken naar onder meer het oordeel over het economisch klimaat en de koopbereidheid. De koopbereidheid bleef onveranderd en kwam net als in juli uit op -29. Over het economisch klimaat waren consumenten negatiever. Deze deelindicator daalde van -52 in juli naar -56 in augustus.

Pessimistisch over economisch klimaat

De stemming van consumenten over het economisch klimaat was in augustus pessimistischer dan in juli. Voor deze deelindicator wordt gekeken naar de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden en in de komende twaalf maanden. Voor de afgelopen twaalf maanden is de score -74 en daarmee lager dan in juli. Voor de komende twaalf maanden bleef de score even negatief (-33).

Ook over de koopbereidheid waren consumenten negatief. Net als in juni en juli kwam deze uit op -29. Men vindt het met -51 geen gunstige tijd voor grote aankopen. De financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden wordt beoordeeld met -32, terwijl het consumentenvertrouwen in de financiële situatie in de aankomende twaalf maanden uitkomt op -5.

Staat van Nederlandse economie

Het consumentenvertrouwen lag met -40 in augustus ruimschoots onder het gemiddelde van -10 van de afgelopen twintig jaar. In januari 2000 hadden consumenten het meeste vertrouwen (36) en in september en oktober 2022 bereikte het consumentenvertrouwen de laagste stand ooit (-59). Het consumentenvertrouwen ging sindsdien de goede kant op, maar daalt weer sinds mei van dit jaar.

Nederland bevindt zich momenteel in een milde recessie. In het tweede kwartaal van 2023 daalde de economie met 0,3% en in het eerste kwartaal met 0,4%. Deze recessie komt gedeeltelijk door het verschil tussen de import en export. Daarnaast gaven Nederlandse huishoudens in het tweede kwartaal minder geld uit.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *