Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Britse inflatie in september gestagneerd

Laatst bijgewerkt op: 18 oktober 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
winkelstraat groot brittannië

In september was de inflatie in het Verenigd Koninkrijk 6,7%. Dat is net zo veel als in augustus. Daarmee is er voor nu een einde gekomen aan de afname van de inflatie. Vorige maand besloot de Bank of Engeland (BoE) de rente voor het eerst in tijden niet te verhogen.

De Britse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief sinds december 2021 maar liefst veertien keer verhoogd om de inflatie terug te dringen. In september besloot de BoE de rente voor het eerst sinds onveranderd te laten op 5,25%. Een maand eerder daalde de rente nog van 6,8% in juli naar 6,7% in augustus. De BoE koos daarom voor een rentepauzering, maar niet alle beleidsbepalers waren het daarmee eens.

Vertraagd effect

Renteverhogingen kunnen een vertraagd effect hebben op de inflatie. ‘We zien ook in andere grote economieën dat de inflatie zelden in een rechte lijn zakt’, zegt Jeremy Hunt, de Britse minister van Financiën, daarom in reactie op het inflatiecijfer. ‘Als we aan ons plan vasthouden, zal de inflatie dit jaar nog steeds zakken.’ De BoE streeft net als de Europese Centrale Bank (ECB) naar een inflatie van 2,0%.

De beleidsmakers van de Britse centrale bank komen op 2 november weer samen. Dan wordt besloten of de rente toch weer verhoogd moet worden om het inflatiedoel te bereiken. De rentestand van nu is het hoogste niveau in jaren. Ook in de EU heeft de rente een recordhoogte bereikt. De ECB heeft de rente op 14 september verhoogd naar 4,0%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *