Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Belgen kopen voor 12 miljard aan staatsschuld

Laatst bijgewerkt op: 29 augustus 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 2 minuten
Antwerpen

De zogeheten ‘staatsbon’ in België is een daverend succes, in slechts een krappe week heeft de bon 12,24 miljard euro binnengehaald. Dat maakt het Belgische Agentschap van de Schuld bekend aan De Morgen

De eenjarige staatslening is op 24 augustus in het leven geroepen door de Belgische minister van Financiën, Vincent van Peteghem. Er kan tot 1 september worden ingetekend op het renteproduct. Het idee achter de bon is dat Belgen meer rente op hun spaargeld kunnen krijgen dan bij banken, die tot frustratie van de staat nog maar nauwelijks de rente verhogen. Daarnaast leent de Belgische overheid hiermee geld tegen een gunstiger tarief, omdat geld lenen door de verhoogde Europese Centrale Bank (ECB) rente in korte tijd aanzienlijk duurder is geworden. 

Het bankwezen in beweging

De Belgische premier Alexander de Croo noemt de voorlopige opbrengst van de staatsbon “meer dan gehoopt”. “De banken moeten opnieuw vechten voor het spaargeld van hun klanten, waarmee ik de staatsbon als geslaagde zet van onze regering zie. Als we zien dat de markt onvoldoende werkt, dan moet je ingrijpen. De bon heeft ervoor gezorgd dat het bankwezen weer in beweging komt.” 

Hoewel banken in Nederland nog niet echt tot beweging komen, is de ECB-rente waarschijnlijk nog niet tot stilstand gekomen. De rente werd op 27 juli voor het laatst verhoogd, van 3,50% naar 3,75%. Experts en prominente ECB-leden hebben al uitgesproken dat er in september naar alle waarschijnlijkheid nog een verhoging van 25 basispunten zal volgen, waarmee het rentepercentage op een historische hoogte van 4% komt. De verhogingen dienen één doel via twee wegen. Het verlagen van de inflatie door aan de ene kant geld lenen duurder te maken, en aan de andere kant geld vastzetten rendabeler te maken. 

Nederland blijft achter

Dat eerste gebeurt al wel; banken verhogen hypotheken op of boven de beleidsrente. Aan de andere kant zorgt de hogere rente voor meer rendement op spaargeld, het idee daarachter is dat consumenten meer geld vastzetten. In werkelijkheid blijven aanzienlijke verhogingen op spaarrentes nog uit in Nederland. Zo biedt Rabobank van alle grootbanken momenteel de hoogste rente, met 1,5%. ING en ABN-AMRO blijven achter met 25 basispunten, waarmee de spaarrente voor hun klanten slechts 1,25% bedraagt. Daar zou een eventuele Nederlandse spaarbon ongetwijfeld korte metten mee kunnen maken, maar gezien het demissionaire kabinet is daar voorlopig nog geen denken aan.

Door de staatsbon lukt het België om de markt in beweging te laten komen. Tijdens de invoering op 24 augustus was het effect direct te zien: meteen na de bekendmaking verhoogde de Belgische bank Argenta haar rente op éénjarige termijnrekening naar 2,81%. Een kort moment later bewogen ook Axa en Deutsche Bank mee naar respectievelijk 2,81% en 2,87%. 

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *