Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is sinds gisteren onder de 50% gezakt. Daarmee is de bank geen echte staatsbank meer te noemen. Demissionair minister Sigrid Kaag van Financiën meldde dit gisteren aan de Tweede Kamer. In februari kondigde ze al aan dat het resterende belang van 56% zou worden afgebouwd tot minder dan de helft.
De Staat blijft veruit de grootste aandeelhouder, maar heeft nu geen beslissende stem meer. Het verkoopprogramma van de aandelen in ABN AMRO is bovendien nog niet volledig afgerond. Daardoor is nog niet bekend wat dit de staatskas oplevert. Kaag verduidelijkte al wel dat de afname van de staatsschuld niet zorgt voor meer bestedingsruimte voor het demissionaire kabinet.
In 2008 verkeerde ABN AMRO in zwaar weer nadat Fortis de bank had overgenomen. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar kwam mede door de te dure overname in de problemen. In dezelfde periode kampte Nederland met een zware kredietcrisis en meerdere banken wereldwijd worstelden met grote financiële problemen. Om te voorkomen dat ABN AMRO failliet zou gaan, nam de overheid de bank op 3 oktober 2008 over.
De staat had tot 2015 alle aandelen van ABN AMRO in bezit. Dat jaar werden de eerste aandelen weer op de beurs verhandeld. De Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen, bekend onder de naam NLFI (NL Financial Investments), buigt zich namens de Staat over de afbouw van de aandelenbelangen in de grootbank.
Naast bankactiviteiten richtte de financiële instelling zich onder de naam Fortis Verzekeringen Nederland ook op verzekeringsactiviteiten. Deze zijn al tussen 2016 en 2017 volledig naar de beurs gebracht onder de naam ASR. Het belang van de staat in ABN AMRO is door de jaren heen steeds meer afgenomen en sinds gisteren is het aandeel van de overheid voor het eerst sinds de kredietcrisis onder de 50% uitgekomen.
De Nederlandse bank zegt grote stappen te hebben gemaakt sinds de overname in 2008. ‘Ik ben verheugd met het bereiken van deze mijlpaal in de afbouw van het staatsbelang’, zegt ABN AMRO-CEO Robert Swaak. ‘Wij zijn nu een stabiele en solide bank met een sterke focus op klantbelang. En wij ondersteunen onze klanten in de transitie naar een duurzame economie. Hiermee leggen we een gezonde basis voor een verdere afbouw van het staatsbelang.’
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie