Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ABN AMRO: geen zware recessie, maar kleine economische groei

Laatst bijgewerkt op: 19 september 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Nederlandse straat met posters politieke partijen

ABN AMRO verwacht niet dat de Nederlandse economie in een zware recessie terechtkomt. De Nederlandse grootbank rekent op een kleine economische groei. Deze blijft beperkt door inflatie en gelimiteerde export. Volgend jaar zou de Nederlandse economie harder moeten groeien.

Prijsstijgingen en relatief beperkte handel met het buitenland zitten stevige economische groei in de weg. Dat stellen ABN AMRO-economen in een onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd. Door een goede uitgangspositie van de economie verwacht de bank dat het bruto binnenlands product (bbp) wel in de plus uitkomt. Het zou gaan om een groei van 0,5% over 2023.

Renteverhogingen beperken economische groei

Nederland zit op dit moment in een milde recessie. De economie is twee kwartalen op rij gekrompen. Desondanks staat de Nederlandse economie er volgens ABN AMRO relatief goed voor. Door stijgende lonen verbetert de koopkracht van huishoudens en de werkloosheid loopt slechts marginaal op. Ook hebben de investeringen van bedrijven en het tegenwicht dat de overheid biedt een belangrijke invloed.

De aanhoudende inflatie remt stevige economische groei echter af. Deze hoge inflatie in Nederland en Europa in het algeheel wordt bestreden met renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze verhogingen zorgen ervoor dat de prijzen minder hard zullen stijgen. De ECB streeft ernaar de inflatie uiteindelijk terug te dringen tot 2,0%.

ABN AMRO geeft aan dat dit doel nog niet in zicht is, wat risicovol kan zijn. Renteverhogingen beperken namelijk ook de economische groei. ‘Tot ver in 2024 blijven de rentes op niveaus die de groei van de economie afremmen. Een toename van de vraag uit het buitenland is daarom op korte termijn niet aanstaande’, aldus de economen van ABN AMRO. ‘Als inflatie hardnekkiger blijkt dat gedacht, moeten centrale banken de rente verder optrekken, wat de eurozone economie verder kan doen haperen.’ Ook Nederland zou de gevolgen hiervan kunnen merken.

Invloed van gevallen kabinet

Niet alleen renteverhogingen beperken de economische groei in Nederland. Ook de val van het kabinet kan deze afremmen. Gedurende de periode tot aan het nieuwe regeerakkoord is er sprake van beleidsonzekerheid. Bovendien kunnen belangrijke hervormingen hierdoor vertraging oplopen. De nieuwe Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op woensdag 22 november 2023.

Desondanks de risico’s verwacht ABN AMRO dat de Nederlandse economie volgend jaar iets harder groeit. De grootbank rekent op een groei van 1,1% en wijst daarbij op de verschillende maatregelen die het demissionaire kabinet van plan is om te nemen om de koopkracht van vooral lage inkomens te verbeteren. Op 12 september stemt de Tweede Kamer over waar het demissionaire kabinet wel en geen beleid op mag maken. Dit kan van invloed zijn op de maatregelen. Op Prinsjesdag worden daarnaast de Miljoenennota en de Rijksbegroting bekendgemaakt.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *