ABN AMRO heeft 759 miljoen euro winst geboekt in het derde kwartaal van 2023. Dat komt doordat de bank profiteert van de hogere rentes, terwijl de rente voor spaarders slechts langzaam stijgt. De Nederlandse bank plukt dus de vruchten van de voorzichtige renteverhogingen voor spaarders.
Ook in het tweede kwartaal van 2023 boekte de bank een hoge winst door de ‘sterke netto rentebaten’, zoals ABN AMRO dat omschrijft. Toen ging het om een winst van 870 miljoen euro. Dat was bijna een verdubbeling van de winst ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederlandse banken profiteren dus al langere tijd van de hogere rentetarieven.
ABN AMRO sleepte het afgelopen kwartaal 1,5 miljard euro aan inkomsten binnen door het rentebeleid. Dat is 20,00% meer dan in dezelfde periode in 2022. In het derde kwartaal in 2022 boekte de bank ook een net wat lagere winst van 743 miljoen euro. Ten opzichte van het vorige kwartaal liggen de inkomsten wel lager. Dat valt te verklaren doordat een deel van de spaarders geld verplaatste naar banken met een hogere spaarrente.
Naast de zogenoemde sterke netto rentebaten speelde ook mee dat de bank veel hypotheken en bedrijfsleningen wist af te sluiten. Daardoor hoeft ze minder geld opzij te leggen voor risicovolle leningen. ‘De vraag naar kredieten blijft goed en zowel onze hypotheken als onze zakelijke kredieten groeiden. Ons marktaandeel in hypotheken nam toe naar 15,0%, terwijl de huizenprijzen stijgen door de verbeterde betaalbaarheid’, zegt ABN AMRO-CEO Robert Swaak in een persbericht.
ABN AMRO heeft de rente op spaarrekeningen recent verhoogd naar 1,50% tot 1 miljoen euro. Dat terwijl de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel vaststaat op 4,00%. Banken ontvangen zelf relatief veel rente voor het stellen van geld bij de ECB. De centrale bank streeft er daarmee naar dat banken de spaarrentes voor hun klanten verhogen, maar dat gebeurt slechts in beperkte mate.
Spaarders zijn dan ook ontevreden over de relatief lage rente die ze ontvangen van de grootste drie Nederlandse banken. ING biedt eveneens 1,50% rente, maar op spaartegoeden tot € 10.000. Bij Rabobank krijgen spaarders met 1,70% tot € 20.000 net wat meer rente, maar ook dit percentage komt niet in de buurt van de beleidsrente en de rente bij enkele buitenlandse banken.
‘De hogere rentes hebben in de afgelopen kwartalen de winstgevendheid van banken ondersteund. Dit heeft het publieke debat over de spaarrente aangewakkerd’, geeft Swaak toe. Volgens de CEO is het echter wel goed dat banken winsten boeken. ‘Sterke, veilige en winstgevende banken zijn belangrijk voor de maatschappij, omdat banken de economische groei ondersteunen door het financieren van bedrijven en investeringen, het betaalsysteem faciliteren, en financiële criminaliteit te helpen voorkomen.’
Er wordt momenteel in twijfel getrokken over er nog wel voldoende concurrentie is op de Nederlandse spaarmarkt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat daarom onderzoek doen naar de Nederlandse spaarmarkt en de achterblijvende rentes. Daaruit moet naar voren komen hoe de Nederlandse spaarmarkt functioneert en wat de effectiviteit van de concurrentie is. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting in de zomer van 2024 gepubliceerd.
Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.
Geef een reactie