Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Stijgende spaarrentes schijntje naast hoge inflatie

Laatst bijgewerkt op: 8 november 2023
Leestijd: 2 minuten
Bankgebouw van ABN AMRO

Per 1 december zijn de spaarrentes gestegen na jarenlang nul procent spaarrente. Dit in navolging van de Europese Centrale Bank. Hoeveel procent is per bank verschillend. Het lijkt een positieve ontwikkeling, maar de inflatie lijkt dit tegen te houden.

Eindelijk positief nieuws over de spaarrentes. De spaarrentes zijn weer eens gestegen. Wel verschillen de percentages per bank. Het percentage is afhankelijk van de rente die de banken krijgen van de ECB. Wanneer zij geld stallen bij de ECB, dan krijgen banken daar namelijk rente over. Op dit moment valt er bij de buitenlandse banken de hoogste spaarrente te ontvangen. Renault bank biedt als koploper een rente van 0,85 procent. LeasePlan biedt de hoogste rente onder de Nederlandse banken. De grote Nederlandse banken waaronder Rabobank, ABN Amro en ING hebben de percentages verhoogt naar 0,25 procent. Bij een bedrag van €10.000 levert dat dus €25 per jaarbasis op.

Hoge inflatie

De rente ging bij de 3 grootste banken van Nederland van 0 procent naar 0,25 procent. Dat is eigenlijk maar een schijntje. De hoge inflatie van het afgelopen jaar heeft het leven namelijk tien procent duurder gemaakt. Op dit moment is de inflatie nog hoger dan de spaarrente. In onderstaande grafiek is te zien dat de inflatie in november dit jaar 9,9 procent betreft. Dit betekent dat alles dus bijna tien procent duurder is geworden in vergelijking tot vorig jaar.

CPI
Inflatiecijfers CBS

Bemiddeling ECB

Jarenlang vond de ECB dat de inflatie te laag was. Zo was de inflatie in 2018 gemiddeld 1,70 procent. Een lage inflatie kan ertoe leiden dat de prijzen gaan dalen. Als gevolg hiervan gaan consumenten hun consumptie uitstellen. Dit heeft weer een negatief effect op de economie. Daarom heeft de ECB jarenlang leningen opgekocht. Op die manier stroomden er miljarden euro’s in de economie. Ze hebben zogezegd ‘de inflatie aangewakkerd’.

Energiecrisis

De ECB is niet de enige oorzaak van de stijgende inflatie. Zo heeft de oorlog tussen Oekraïne en Rusland er ook invloed op. De hoofdoorzaak zijn de stijgende energieprijzen. Volgens het CBS lag de energieprijs in mei 136 procent hoger dan in 2021. De tweede oorzaak van de stijgende inflatie zijn de hoge voedsel- en productprijzen. Het einde van de oorlog is nog niet in zicht, dus kan er niet naar de inflatie op lange termijn worden gekeken.

Toekomst

Men verwacht dat de lange rentes verder zullen stijgen in 2023. Met lange rentes worden leningen met een looptijd van langer dan twee jaar bedoeld. Ook de normale rentes kunnen gaan stijgen. Mensen met een deposito profiteren dan niet van de stijgende rentes. Bij depositorekeningen staat de rente namelijk vast. Deze kan niet worden bijgesteld door de bank. Wanneer de rentes weer dalen zullen de mensen met een deposito hier profijt van hebben, in tegenstelling tot mensen zonder een depositorekening.

Alternatieven

Naast sparen op de bank is investeren in vastgoed een alternatief. Ook beleggen kan een alternatief zijn, alhoewel de effecten van de energiecrisis ook invloed hebben op de aandelenmarkt. Kortom, de stijgende spaarrentes bieden nog weinig rendement door de stijgende inflatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *