Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Steun van lidstaten nodig voor ontwikkeling digitale euro

Laatst bijgewerkt op: 20 december 2022
Leestijd: 2 minuten
Digitale euro

De Europese Commissie vraagt lidstaten om ontwikkeling digitale euro te steunen. Volgens Minister van Financiën Sigrid Kaag is Nederland bereid om het initiatief te steunen.

Eén van de toekomstplannen van de Europese Commissie betreft de digitale euro. Het is een valuta die door de ECB wordt uitgegeven. De Commissie heeft aan de Europese lidstaten gevraagd om dit plan te steunen. Minister Sigrid Kaag en Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken schreven onlangs in een brief naar de Europese Commissie dat Nederland de ontwikkeling van de digitale euro steunt.

Eisen digitale munt

Minister Kaag en minister Adriaansens stelden eerder al eisen aan de ontwikkeling van de digitale euro. Ze stelde de volgende eisen aan de munt:

  • De munt dient aan hoogste privacy standaarden te voldoen
  • De munt dient duidelijk voordeel te hebben voor consumenten, bedrijven en de economie
  • De munt dient in lijn te zijn met anti-witwasraamwerk
  • De munt dient niet programmeerbaar te zijn

Digitale euro in ontwerpfase

De digitale euro bevindt zich momenteel in de ontwerpfase. De voor- en nadelen worden door de ECB onderzocht en tegen elkaar afgewogen. Aan de hand daarvan wordt er bepaald of de digitale euro er komt. Minister Kaag zegt dat er in deze kabinetsperiode nog zal worden besloten. De huidige regeringsperiode van het kabinet loopt tot maart 2025.

Voordelen digitale munt

Op dit moment zijn er een aantal digitale valuta. Een voorbeeld is de Bitcoin. Dit is overigens wel privaat. De digitale euro zou een publieke digitale euro worden. Een paar voorbeelden van de digitale euro zijn:

  1.  De publieke digitale euro heeft dezelfde waarde als contant (chartaal) geld. Terwijl veel andere digitale munten afhankelijk zijn van marktontwikkelingen.
  2. De publieke digitale euro zal binnen de Eurozone gelden. De munt is vooral bedoeld om het monetaire stelsel in de Eurozone te stabiliseren. Dit is nodig, omdat er veel verschillende digitale valuta worden ontwikkeld.
  3. De publieke digitale euro zou worden uitgegeven door de overheid. Het is dus voor commerciële doeleinden bedoeld.

Kritiek op centrale bankgeld

Er is wel degelijk kritiek op de ontwikkeling van de digitale euro. Er zijn veel vragen over de privacy van de munt. Zo heerst de vraag of transacties kunnen worden geanalyseerd. Daarom stelt Kaag de eis dat de munt aan de hoogste privacy standaard moet voldoen.

In veel andere landen bevindt digitale valuta nog in de ontwerp- en onderzoeksfase. Het is dus nog afwachten of de digitale euro er daadwerkelijk komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *