Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Klanten moeten meebetalen aan witwasonderzoek

Laatst bijgewerkt op: 29 december 2022
Leestijd: 1 minuut
Witwasonderzoek

Banken moeten door nieuwe wetgeving zelf onderzoek doen naar witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Dit doen ze aan de hand van klantenonderzoek. De klanten moeten opdraaien voor de kosten van het onderzoek.

Klantenonderzoek door banken

Door de nieuwe wetgeving zijn Nederlandse banken verplicht om onderzoek te doen naar witwassen en terrorismefinanciering. Banken voeren dus zelf klantenonderzoek uit. Dit doen ze onder andere door persoonlijke gegevens te verkrijgen van hun klanten. Maar voor de uitvoering van dit onderzoek is geld nodig. Het gaat om miljoenen euro’s die nodig zijn voor het onderzoek.

Kosten doorberekend aan klanten

Omdat de banken het klantenonderzoek zelf moeten financieren hebben ze een toeslag ingevoerd. Zakelijke rekeninghouders, zoals bedrijven, kerken en stichtingen moeten opdraaien voor deze kosten. Dit gebeurt vanaf 1 januari 2023. Het maandelijkse of jaarlijkse bedrag kan erg verschillen per bank. De ene bank rekent €40 per jaar en de andere bank bijna €300. ABN Amro, ING en SNS hebben de laatste maanden al kosten doorgevoerd aan hun klanten voor het onderzoek. Rabobank begint als laatste grote bank met het zogenaamde ‘kosten klantenonderzoek’.

Kritiek

Er komt veel kritiek vanuit de ondernemerskant. Er waren voorheen al witwasmaatregelen genomen door de banken. Nu wordt de rekening ook nog eens bij ondernemers gelegd. Ook kerkgenootschappen leveren kritiek. Het geld dat zij binnenkrijgen komt vaak van vrijwilligers van de kerk. Dit geld zouden zij dan weer moeten afstaan aan de bank voor het onderzoek.

Onderscheiden

Banken willen soepelere regels voor sectoren waar het risico op witwassen minder is. Zo kunnen ze de kosten verlagen voor de klanten. Het is dan wel waarschijnlijk dat er veel kritiek komt op de uitvoering hiervan. Want hoe bepaalt een bank welke sectoren meer risico’s lopen op witwaspraktijken dan andere sectoren?

Kortom, door nieuwe wetgeving zijn de banken genoodzaakt om onderzoek te doen naar witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Dit levert veel kritiek op van verschillende partijen. Of het onderzoek wat oplevert, moet nog blijken.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *