Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Zwitserse bank Credit Suisse wordt overgenomen door UBS

Laatst bijgewerkt op: 22 maart 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten
Kanoorgebouw van Credit Suisse

De Zwitserse bank Credit Suisse wordt overgenomen door concurrent UBS met steun van de Zwitserse staat. Credit Suisse verkeerde afgelopen week in nood, maar grote financiële problemen worden door deze overname voorkomen.

De Zwitserse president Alain Berset en de centrale bank van het land maakten de overname bekend tijdens een gemeenschappelijke persconferentie op zondagavond 19 maart. Bij de overname is een bedrag van 3 miljard dollar gemoeid. Gedragstoezichthouder op de Zwitserse financiële markt Finma heeft de fusie van de banken goedgekeurd.

Onvoorziene gevolgen voorkomen

President Berset stelde tijdens de persconferentie dat de val van Credit Suisse ‘niet te overziene gevolgen’ voor het land en de financiële markt zou hebben gehad als men niet op tijd had ingegrepen. Een vertegenwoordiger van de Zwitserse centrale bank ziet deze zet als ‘de beste oplossing’ voor de stabiliteit van de financiële markt.

Aan het hoofd van UBS staat voormalig ING-topman Ralph Hamers. Hamers geeft aan dat veel nog onbekend is. ‘Ik weet dat er nog vragen zullen zijn die we niet hebben kunnen beantwoorden’, zegt hij. ‘Dat begrijp ik en ik wil er zelf mijn excuses voor aanbieden.’ Wel geeft Hamers aan dat UBS alle risico’s ten gevolge van overname kan opvangen.

Reorganisatie van de bank

Om Credit Suisse er weer bovenop te krijgen, moet de bank wordt gereorganiseerd. UBS heeft bekend gemaakt de jaarlijkse kosten van het gecombineerde bedrijf tegen 2027 met meer dan 8 miljard dollar te willen hebben verlaagd. Dat is bijna de helft van de uitgaven die Credit Suisse vorig jaar deed. Hoe de bank dit wil aanpakken, is nog niet bekend.

UBS en Credit Suisse hadden eind 2022 samen bijna 125.000 mensen in dienst. Voor de deal met UBS werd aangekondigd, schrapte Credit Suisse de afgelopen week al negenduizend banen. Daarmee wilde de bank verdere problemen voorkomen.

De bank van Hamers zal deze ontslagen verder doorvoeren. UBS geeft aan dat het waarschijnlijk om een aanzienlijk aantal ontslagen zal gaan. Vanuit Zwitserse vakbonden klinkt de noodkreet om deze ontslagen tot een ‘absoluut minimum’ te beperken. Toen Hamers van 2013 tot 2020 topman van ING was, werden ook duizenden banen bij deze Nederlandse grootbank geschrapt.

Steun van meerdere kanten

De twee banken zijn al dagen met elkaar en de Zwitserse regering in gesprek om een overname rond te krijgen. Op zondag deed UBS een aanbod voor een overname van 1 miljard euro. Dit aanbod wees het noodlijdende Credit Suisse toen af.

Ook een overname door de Zwitserse staat leek een mogelijkheid te zijn, maar dit bleek uiteindelijk niet noodzakelijk te zijn. Wel levert de overheid financiële steun. Voor de overname wordt omgerekend 100 miljard euro vrijgemaakt. Daarnaast staat de staat garant voor 9 miljard euro.

Eerder in de week kreeg Credit Suisse al een lening van ruim 50 miljard euro van de Zwitserse centrale bank. Daarmee zou de omgevallen bank overeind moeten blijven, maar desondanks namen klanten massaal hun geld op en daalde de aandelenkoers sterk. De waarde van de bank daalde in een week tijd met een kwart.

Schandalen en mismanagement

Credit Suisse staat er al maanden slecht voor. Een witwasonderzoek, verlieslatende investeringen en kwesties in de bestuurskamer zorgden voor onrust onder beleggers. Op woensdag 15 maart kwamen daar ‘ernstige tekortkomingen’ in de boekhouding bij. Sindsdien verkeert de bank in zwaar weer.

De val van de Zwitserse grootbank komt gelijk na de omval van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Deze financiële tegenvallers zorgden al eerder voor onrust op de wereldwijde financiële markt en dalende aandelenkoersen. Afgelopen week stonden ook ING, Aegon en ABN AMRO hierdoor in de min op de beurs.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *