Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wereldwijde bankensector beleeft beste tijd in jaren

Laatst bijgewerkt op: 11 oktober 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Financieel district

Banken boekten in 2022 wereldwijd zo’n 280 miljard aan winsten door de gestegen beleidsrentes, dat stelt organisatieadviseur McKinsey & Co met haar jaarlijkse rapport Global Banking Annual Review. Daarmee is 2022 het beste jaar voor het globale bankwezen in tijden. 

De hoge winsten zijn het gevolg van de gestegen beleidsrentes die centrale banken wereldwijd in een ongekend tempo hebben doorgevoerd. De organisatieadviseur geeft in haar rapport aan dat banken nu gebruik moeten maken van het moment om knopen door te hakken en zich meer te specialiseren. De wind in de rug van de banken staat volgens het rapport in contrast met de vele uitdagingen waar de sector de afgelopen jaren mee te maken heeft gehad. Wereldwijd kregen banken te maken met een toenemende druk van toezichthouders, veel nieuwe concurrenten en digitale innovaties.

Groei nog niet zicht

Maar de gunstige tijd is nog niet voorbij, stelt McKinsey. “De rentetarieven hebben de winsten doen stijgen in een gunstiger kredietklimaat”, de verwachting wordt uitgesproken dat daar nog een stijgende lijn in zit. In het rapport is ook te zien dat het rendement op eigen vermogen van banken flink is gegroeid. Waar het rendement sinds 2010 gemiddeld op 9 procent uitkwam, groeide dat percentage in 2022 naar 12 procent. In 2023 zal de stijging naar verwachting doorzetten naar 13 procent. 

AI als ‘game changer’

McKinsey stelt dat de helft van de best presterende financiële instellingen zich in Oost-Afrika en India bevindt. In Europa, de Verenigde Staten, China en Rusland blijven de banken achter. Het rapport sluit af met het advies dat de inzet van artificiële intelligentie een ‘game changer’ kan zijn voor de industrie, waarmee jaarlijks de operationele kosten met 200 tot 300 miljard euro verminderd kunnen worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *