Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wereldbank pessimistisch over Europese economie

Laatst bijgewerkt op: 22 maart 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Europese economie

De Wereldbank voorspelt dat de economische groei van de eurozone dit jaar stilvalt. Hogere prijzen, hogere rentetarieven, lagere investeringen en verstoringen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne zijn hiervan de oorzaak.

De Wereldbank is wereldwijd het grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerkingen en voorspelt dat de economische ontwikkeling in de eurozone 0% zal zijn. In juni voorspelde de bank nog 1,9%. De Wereldbank stelt niet alleen zijn verwachtingen voor Europa bij. De voorspellingen van 95% van de ontwikkelde economieën zijn naar beneden bijgesteld.

Voorspellingen wereldeconomie

De economie van de Verenigde Staten valt naar verwachting terug tot 0,5%. De algehele wereldeconomie zal daarnaast in 2023 met 1,7% toenemen. De Wereldbank voorspelt dat dit in 2024 2,7% zal zijn.

Voor opkomende markten en ontwikkelingslanden zal de economie naar verwachting slechts met 3,5% groeien tot en met 2024. Dat is minder dan de helft dan in de laatste twee decennia gebruikelijk was.

Volgens Wereldbank-econoom Ayhan Kose kan de afnemende groei voor problemen zorgen. Als er minder wordt geïnvesteerd in handel en productie, zijn de wereldwijde economische vooruitzichten minder positief. ‘Zonder sterke en aanhoudende investeringsgroei is het eenvoudigweg onmogelijk om zinvolle vooruitgang te boeken bij het bereiken van bredere ontwikkelings- en klimaatgerelateerde doelen,’ legt Kose uit. 

Goldman Sachs positiever over eurozone

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs ziet de economische ontwikkelingen in de eurozone positiever in. De bank verwacht dat de eurozone niet in een recessie terugkomt, maar dat de economie juist met 0,6% groeit door de dalende gasprijzen en het opengaan van de Chinese grenzen.

‘We blijven van mening dat de groei zwak zal zijn in de wintermaand vanwege de energiecrisis,’ legt Goldman Sachs uit. De Amerikaanse bank verwacht echter geen technische recessie meer. Bij een recessie is er in twee opeenvolgende kwartalen sprake van economische krimp. Bij technische recessies is daar miniem sprake van.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *