Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Vijf ING klanten hadden toegang tot andermans rekening

Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
ING internetbankieren

Vijf rekeninghouders bij ING konden afgelopen donderdag via de app bankgegevens inzien van een andere klant, dat meldt de NOS. Het vijftal klanten kon niet alleen het saldo op andermans rekeningen zien, maar ook geld overboeken. In gesprek met de staatsomroep zegt ING geen uitspraken te doen over of er eventueel misbruik van de situatie is gemaakt. 

Aanvankelijk sprak de bank op donderdagochtend nog van een ‘uniek geval’, later bleek het om vijf klanten te gaan. Volgens ING zijn alle gevallen te wijten aan dezelfde systeemfout. “Het kwam door een verandering die we hebben doorgevoerd in het systeem en we nu hebben teruggedraaid”, zo geeft een woordvoerder van ING in gesprek met de NOS aan. “We voeren continu veranderingen door, allemaal technische zaken aan de achterkant van het systeem, waar de klanten helemaal niets van zien.” 

“Ik had enorm misbruik kunnen maken van de situatie” 

De persoon die het incident meldde kreeg bankgegevens te zien van iemand wiens achternaam met dezelfde vier letters begon. “Die mevrouw had veel geld op de rekening, een ton of zo. Ik zag ook allerlei privégegevens zoals ‘potje vakantie’, ‘potje badkamer’, dat soort zaken. Ik had enorm misbruik kunnen maken van de situatie. Ik belde de ING op en kreeg te horen dat als ik even uitlogt, het probleem waarschijnlijk verholpen zal zijn. Maar ik maakte mij ook zorgen om mijn eigen rekening. Is die wel veilig? Dat werd best snel afgekapt.” 

Herhaling uitsluiten is onmogelijk

Dave Maasland, CEO van cybersecuritybureau ESET Nederland, zegt dat we dergelijke scenario’s bijna nooit zien in de financiële wereld. “Deze loopt juist lichtjaren vooruit op het gebied van digitale veiligheid”, zo vertelt hij aan de NOS. Uitsluiten dat het nooit meer gebeurt is volgens hem onmogelijk. “Het zijn namelijk nog steeds mensen die deze systemen onderhouden. Door de grootte van de systemen is het lastig om ze helemaal waterdicht te maken en te testen. Dit is een enorme uitdaging, hierdoor zijn ze kwetsbaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *